Skip to main content

EU izvlači ‘keca iz rukava’ da privoli Mađarsku na pomoć Ukrajini

Planeta 30. jan 2024.
5 min čitanja

"EU je obustavila veliki dio sredstava za Mađarsku zbog zabrinutosti da je Budimpešta naštetila demokratskoj kontroli i ravnoteži u zemlji"

U slučaju da Budimpešta zakoči paket pomoći Evropske unije za Ukrajinu, strategija bloka bi ciljala na obeshrabrivanje investitora da ulažu u Mađarsku.

Orban je bio glasan kritičar podrške bloka Kijevu i zadržao je veze s Kremljom otkako je Rusija u februaru 2022. započela rat u Ukrajini. Orban je prethodno blokirao reviziju EU budžeta koja je uključivala pomoć Ukrajini. Međutim, Mađarska je u ponedeljak signalizirala svoju spremnost na kompromis koji bi omogućio da se predloženi paket pomoći Evropske unije za Ukrajinu finansira iz budžeta Unije uoči vanrednog samita u četvrtak, 1. februara.

Dok se EU lideri pripremaju da poguraju pomoć Ukrajini od 50 milijardi eura ove sedmice, sa ili bez Mađarske, mnogi u Briselu shvataju da bi takav potez imao visoku cijenu, a Budimpešta kaže da „neće podleći pritisku“, pišu svjetski mediji.

Finansijska prijetnja

Financial Times je u nedelju izvijestio da će EU sabotirati mađarsku ekonomiju ako Budimpešta blokira pomoć na samitu Evropske unije (EU) koji će se održati u četvrtak.

Prema povjerljivom planu koji je sastavio Brisel, piše Financial Times, ovakav pristup Brisela bi predstavljao značajnu negativnu eskalaciju između EU i najproruskije države članice bloka.

U dokumentu koji su sastavili zvaničnici EU i u koji je Financial Times imao uvid, Brisel je zacrtao strategiju za izričito ciljanje na ekonomske slabosti Mađarske, ugrožavanje njene valute i izazivanje kolapsa povjerenja ulagača u pokušaju da naškodi „radnim mjestima i rastu“ ako Budimpešta odbije da povuče veto kojim blokira pomoć Kijevu.

Viktor Orban, mađarski premijer, obećao je da će blokirati korištenje EU budžeta za pružanje 50 milijardi eura finansijske pomoći Ukrajini na vanrednom sumitu lidera u četvrtak. Ako on ne odustane, drugi lideri EU trebali bi javno da obećaju da će trajno zatvoriti sva finansiranja EU Budimpešti s namjerom da obeshrabre tržišta, ubrzavajući pad valute forinte u zemlji i porast troškova zaduživanja, navodi se u dokumentu iz Brisela.

„Ovako Evropa govori Viktoru Orbanu ‘dosta je bilo’; vrijeme je da se usaglasi sa drugima. On možda ima pištolj, ali mi imamo bazuku“, rekao je Mujtaba Rahman, evropski direktor konsultantske grupe za Evroaziju.

Dokument objavljuje da „u slučaju da se na samitu 1. februara ne postigne dogovor, drugi šefovi država i vlade će javno kazati kako, u svjetlu nekonstruktivnog ponašanja mađarskog premijera, oni ne mogu da zamisle“ kako se EU fondovi stavljaju na raspolaganje Budimpešti. Bez finansiranja iz EU, „finansijska tržišta i evropske i međunarodne kompanije mogu biti manje zainteresovane za investicije u Mađarskoj“, navodi se u dokumentu. Takva kazna bi „mogla brzo da izazove dalji porast troškova finansiranja javnog deficita i pad valute“.

Mađarski ministar za Evropsku uniju, Janoš Boka, je rekao za Financial Times da Budimpešta nije bila svjesna finansijske prijetnje, ali da njegova zemlja „neće popustiti pod pritiskom“.

„Mađarska ne pravi vezu između podrške Ukrajini i pristupa EU fondovima i odbija da druge članice to rade“, rekao je Boka, dodajući da će „Mađarska nastaviti da konstruktivno učestvuje u pregovorima“.

Dužnosnik EU, prema pisanju Financial Timesa, u ponedeljak je nastojao da umanji značaj prijedloga dokumenta, rekavši da se radi o „činjeničnom dokumentu koji ne odražava status tekućih pregovora“, dodajući da „ne iznosi plan, već daje prijedloge“.

Zaobilazno rješenje

Mađarska je bila otvorena da se EU budžet koristi za predloženih 50 milijardi eura pomoći za Ukrajinu, što je veliki obrat u stavu Budimpešte od prije svega nekoliko sedmica, napisao je Reuters.

Balaš Orban, glavni savjetnik za politiku premijera potvrdio je na društvenoj patformi X, da je Budimpešta poslala prijedlog Briselu u subotu (27. januara) pokazujući da je otvorena da se EU budžet koristi za paket pomoći i izdavanje zajedničkog duga EU za finansiranje takvog paketa ako se dodaju druga „upozorenja“.

Reuters navodi da je u nedelju Financial Times objavio saržaj dokumenta u kojem stoji da će EU sabotirati mađarsku ekonomiju ako Budimpešta blokira pomoć na samitu 1. februara.

„Dokument koji su izradile briselske birokrate samo potvrđuje ono što mađarska vlada već dugo govori: pristup fondovima EU, Brisel koristi za političke ucjene“, rekao je na društvenoj mreži X Janoš Boka, mađarski ministar za pitanja EU.

U slučaju da Mađarska ne pristane na izvorni paket pomoći, lideri EU predložili su zaobilazno rješenje koje je uključivalo dogovor između 26 članica i Ukrajine, a koji bi takođe uskratio Budimpešti pristup povezanim fondovima EU, poput fonda za migracije.

EU je obustavila veliki dio sredstava za Mađarsku zbog zabrinutosti da je Budimpešta naštetila demokratskoj kontroli i ravnoteži u zemlji. EU je krajem prošle godine otključala neka od tih sredstava rekavši da je Budimpešta provela reformu pravosuđa, ali oko 20 milijardi eura i dalje je zamrznuto.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto trebao bi da se sastane sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u ponedeljak u zapadnoukrajinskom gradu Uzgorodu kako bi pripremili mogući sastanak Orbana i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Oduzimanje prava glasa Mađarskoj

Nakon godina blagog pristupa mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, ovaj put evropske diplomate daju drugačiji signal takozvane „nuklearne opcije“, napisao je Politiko, dodajući da izbacivanje Budimpešte iz procesa glasanja EU više nije nezamislivo ako sigurnost države kandidatkinje, Ukranije, bude ugrožena.

Ako bi EU upotrijebila svoj takozvani član 7, najozbiljnije političke sankcije državi članici koje uključuje suspenziju njenih prava da glasa o odlukama EU.

Pet evropskih zvaničnika i diplomata je reklo da su druge države u Bloku spremne da naprave korak protiv Budimpešte, što bi bio istorijski potez za lidere koji se oslanjaju na koheziju i jednoglasne odluke.

„Ako Orban zaista ponovo blokira sporazum (o budžetu i 50 milijardi eura za Ukrajinu) na samitu u februaru, korištenje člana 7. za oduzimanje prava glasa Mađarskoj moglo bi postati stvarna opcija“, rekao je jedan EU diplomata, kako prenosi Politico.

Mađarska veza sa Rusijom

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao ranije da je razlog zašto je blokirao fondove jer je pogrešno da EU budžet odlazi van bloka.

Kritičari Orbana ukazali su da njegov prigovor može da ima veze sa činjenicom da Brisel odustaje od davanja novca Mađarskoj iz istog budžeta jer je prekršila zahtjeve bloka za vladavinom prava, što su osnovne vrijednosti sadržane u ugovorima EU.

Orban i članovi njegove vlade negirali su da su pravila EU prekršena, dok je mađarski premijer rekao kako bi bio spreman da odblokira uloženi veto na pomoć Ukrajini ukoliko bi bile uklonjene prepreke za pomoć Mađarskoj iz EU budžeta.

Ali, isti kritičari, piše CNN, takođe primjećuju da Orban ima jedinstveno blizak odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Mnogi zapadni zvaničnici vjeruju da Orban iskorištava taj odnos kako bi maltretirao svoje evropske saveznike igrajući ulogu marionete Kremlja: oštro postupa u pogledu podrške Ukrajini, što je ključni prioritet za većinu Evrope, u zamjenu za ustupke u drugim područjima.

Samit na kojem će se glasati o pomoći Ukrajini je ključan i za Ukrajinu kao i za EU jer šalje poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da Ukrajina ima jedinstvenu podršku zapadnih saveznika.

Jednoglasni dogovor EU27 i dalje moguć

Teme na stolu za samit u četvrtak (1. februara) uključivaće obnovljenu finansijsku i vojnu podršku Ukrajini i zeleno svjetlo za godišnji budžet EU, napisao je Euroactiv.

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orban u decembru spriječio zajedničku odluku o četverogodišnjem paketu pomoći, lideri EU biće spremni na borbu dok ponovno pokušavaju da se postigne dogovor.

Krajem januara, Budimpešta je udvostručila svoje zahtjeve za pomoć uprkos kompromisnom prijedlogu koji je stavljen na sto ranije istog mjeseca.

Zvaničnici i diplomate EU očekuju da će se na samom samitu svesti na sličnu odluku u ‘posljednjem trenutku’ kao prošli put kada je Orban napustio prostoriju kako bi ostalih 26 lidera EU odlučilo da pokrene pregovore o članstvu s Ukrajinom, čemu se njegova nacionalistička i promoskovska vlada snažno protivila, ali nije to formalno blokirala.

Neke ideje koje je predložio Orban, poput toga da pomoć Ukrajini podliježe jednoglasnom odobrenju svake godine, nisu bile prihvatljive mnogim državama članicama EU, napisao je Euroactiv.

„Niti jedna država članica ne želi da se upusti u situaciju u kojoj biste morali da prolazite kroz proces jednoglasnog glasanja da biste pružili podršku Ukrajini“, rekao je visoki zvaničnik EU.

Trenutno većina država članica EU još uvijek vjeruje da bi dogovor u EU27, odnosno svih 27 članica, uključujući i Mađarsku, mogao biti moguć.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)