Skip to main content

EU će spriječiti različit kvalitet istih proizvoda

Ekonomija 03. феб 2018.
< 1 min čitanja

Europska povjerenica za pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jourova najavila je da će metodologija za testiranje kvalitete prehrambenih proizvoda biti spremna u travnju.

Mjesec dana kasnije moći će se pokrenuti koordinirana kampanja po zemljama članicama testiranja proizvoda u sklopu borbe protiv različite kvalitete proizvoda iste robne marke, prenosi HINA.

„Ne želim prihvatiti da se u nekim dijelovima Europe ljudima prodaje hrana lošije kvalitete nego u drugim zemljama, a iste marke i u istom pakiranju“, izjavila je povjerenica Jourova.

Potvrdila je da Istraživački centar Europske komisije uz potporu 16 zemalja članica radi na zajedničkoj metodologiji testiranja proizvoda koja će biti spremna u travnju.

„To će omogućiti zemljama članica da u svibnju pokrenu koordiniranu kampanju testiranja“, ističe Komisija.

Rezultati će biti poznati do kraja godine

Testiranje će obuhvatiti proizvode iz potrošačke košare koji se prodaju u većini zemalja članica.

Osim kemijskog sastava, bit će testiran i okus, a rezultati istraživanja bit će objavljeni do kraja godine.

„Nastavljamo s našim akcijskom planom kako bismo konačno riješili pitanje dvostruke kvalitete. Činjenica da u tome sudjeluje 16 zemalja članica jasan je znak da nije riječ o podjeli Zapad-Istok i da ćemo se time zajedno pozabaviti“, rekla je Jourova.

Povjerenica je također najavila novi zakon o zaštiti potrošača na europskoj razini, koji će predstaviti u travnju, a koji će prevare potrošača učiniti skupljim i težim za kompanije.

(Al Jazeera)