Skip to main content

Eskobar: Srbija da uvede sankcije Rusiji, ZSO je pravna obaveza i dogodiće se

Jugoslavija 01. dec 2022.
2 min čitanja

"Nacionalizam i etnička rivalstva su samo maska za korupciju, koja je najveći problem regiona"

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da je podsticao Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu i da pokaže da je vezana za evropske vrednosti.

Kriza u Ukrajini je pomogla da se fokusiramo na ono što se događa na Zapadnom Balkanu, rekao je Eskobar, uz tvrdnju da Rusija neće u budućnosti biti kredibilan partner i da je ekonomski i politički pogrešno računati na saradnju s Moskvom.

Eskobar je izjavio da bi voleo da je proces evropskih integracija šest zemalja Zapadnog Balkana brži i poručio: „Potrebno je više Evrope i Amerike u regionu“.

Nacionalizam i etnička rivalstva su samo maska za korupciju, koja je najveći problem regiona, ocenio je Eskobar.

Prema njegovim rečima, potrebno je sankcionisati korumpirane političare.

Neki političari u Bosni i Hercegovini sarađuju sa organizovanim kriminalom. Te osobe moraju biti uklonjene sa funkcija, što važi za ceo region, izjavio je Eskobar.

On je rekao da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Dijalog treba da bude evropski, jer Begrad i Priština žele članstvo u EU, ali SAD su uključene u taj proces, kako bi se došlo do rešenja korisnog za sve strane, naveo je Eskobar.

On je izrazio uverenje da će ekonomski potencijal regiona stvoriti uslove za integraciju zemalja Zapadnog Balkana.

Eskobar je izjavio da je formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu pravna obaveza i da će se dogoditi.

U centru svih napetosti je 70.000 Srba na severu Kosova. Oni treba da imaju garantovanu zaštitu svih institucija Kosova i učestvuju u životu Srbije, rekao je Eskobar.

On je u razgovoru u organizaciji Evropskog centra Atlantskog saveza naveo da Vašington često razgovara sa članicama EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

Kosovo je nezavisna država, pa je samo potrebno da se to prizna. Obavezujući sporazum između Beograda i Prištine će otvoriti put da se poveća broj država koje priznaju Kosovo, izjavio je Eskobar.

On je naveo da je malo verovatno da bi iko u Evropi poverovao da je Kosovo deo Srbije.

To ne znači da Srbija i Kosovo ne mogu sarađivati u kulturi, trgovini, zaštiti životne sredine. Beograd i Priština će imati mirne odnose, što će se postići transatlantskim procesom, rekao je Eskobar.

On je izjavio da je budućnost Zapadnog Balkana multietnička demokratija.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan izjavio je i da će Otvoreni Balkan biti test za predsednika Vučića da prihvati Kosovo kao punopravnu članicu inicijative, da priznaje dokumenta njene Vlade, te da će države u okviru inicijative morati medjusobno da priznaju granice.

„Razlika između zajednice za slobodnu trgovinu i zone slobodnog krijumčarenja je u kontroli granica. To znači da će morati da se priznaju granice između Srbije i Republike Srpske i Srbije i Kosova, kao međunarodne granice. Ima prilike da region napreduje, da se malo zaleči kroz Otvoreni Balkan ako se pravilno sprovede“, rekao je on.

(N1, foto: Beta-AP)