Skip to main content

Eskobar Odboru Senata SAD: Delovaćemo protiv onih koji građane BiH drže taocima

Jugoslavija 16. feb 2022.
2 min čitanja

Odbor Senata Sjedinjenih Američkih Država danas je ponovo razmatrao stanje na Zapadnom Balkanu, pa je tom prilikom govoreno i o stanju u Bosni i Hercegovini.

Predsedavajuća odbora, senatorica iz Demokratske stranke Džaen Šahin je ocijenila da je mir na Zapadnom Balkanu krhak te smatra da je rusko-ukrajinska kriza pokazatelj da SAD moraju održati svoj kurs u ovom delu sveta.

Senator Harold Džopnson iz Republikanske stranke je poručio da se SAD sve više fokusiraju na Zapadni Balkan, ali da neće nametati rešenja.

„Znamo da sve zemlje regije žele da se uključimo. Znamo da sve one žele da budemo na njihovoj strani, ali mi to nećemo učiniti. Želimo da prigrle vladavinu prava i zabrinuti smo zbog korupcije. Činjenica da imamo ovu raspravu je snažan signal da smo svesni problema. Rešenja nećemo nametati, ali želimo pomoći“, naglasio je.

Smatra da su SAD posebno zabrinute zbog sve većeg uticaja Kine. Tog mišljenja je i američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar.

Podrška Otvorenom Balkanu i upozorenje na korupciju

Eskobar uverava da administracija predsednika SAD-a Džoa Bajdena prepoznaje koliko je Zapadni Balkan važan deo Evrope. Podsetio je da Amerikanci podržavaju evroatlantske integracije zemalja ovog dela sveta te da, kako je izjavio, nastavljaju da produbljuju partnerstvo.

Escobar je ponovio da SAD podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan.

“Smatramo da su Otvoreni Balkan i zelena agenda neophodni za evropske integracije. Pozivamo ih da ih se bore protiv korupcije i prošire mogućnosti za integracije. To će sprečiti odliv mozgova”, oceno je.

Ako je suditi po njegovom izlaganju, među državama u kojima je stanje najteže, ako ne i najteže, jeste Bosna i Hercegovina. Ponovo ju je predstavio kao jednom od najkorumpiranijih zemalja u Evropi.

“Endemska korupcija ugrožavaju stabilnost i mir, napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Pozivamo lidere na deeskalaciju tenzija i jačanje demokratskih procesa. Teški kompromisi će osigurati bolju budućnost u celoj regiji”, mišljenja je Eskobar.

Moguće sankcije drugim političarima

Eskobar je napomenuo da su SAD nedavno ponovo sankcionisale člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika SNSD-a Milorada Dodika i njemu bliske Alternativne televizije (ATV). Upozorio je da je moguće sankcionisanje i drugih političara.

“Nametnuli smo sankcije Dodiku i ATV-u. Koristićemo sve raspoložive instrumente protiv onih koji građane drže kao taoce Bosne i Hercegovine radi svoje dobrobiti”, kazao je.

Predsedavajuća Senatskog odbora Džaen Šahin ga je pitala šta se još može učiniti osim sankcionisanja.

“Dodik je akter s kojim je teško raditi, ali nije jedini. Naše aktivnosti su usmerene prema njemu, a ne prema Srbima i Republici Srpskoj. Nije problem etnonacionalizam, već duboko ukorijenjena korupcija. To je najkorumpiranija država na Zapadnom Balkanu i treća država po korumpiranosti u Evropi. Zbog toga postoji odliv mozgova”, naveo je.

Nada se da će se politički predstavnici Srba vratiti u državne institucije Bosne i Hercegovine. Prema njegovim rečima, nastaviće se politički dijalog kako bi se to ostvarilo. Napomenuo je i da SAD posreduju u pregovorima o izmeni Izbornog zakona.

Lisa Magno iz Američke agencije za razvoj (USAID) se posebno osvrnula na energetski sektor na Zapadnom Balkanu. Poručila je da se on mora još diverzificirati oslanjajući se na obnovljive izvore energije.

(Klix.ba, Foto: Beta/AP)