Skip to main content

Eskobar: Međusobno priznanje – krajnji cilj dijaloga Beograda i Prištine

Info 06. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Cilj je da imamo mirne, održive i predvidive odnose između dve zemlje"

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.

Smatramo da sve zemlje regiona treba da se međusobno priznaju, da smanje barijere u trgovini, pomognu u rešavanju otvorenih pitanja koja su tu od devedesetih godina i da napreduju u procesu evropskih integracija, rekao je Eskobar za portal Pavlović tudej.

Eskobar je otkrio da francusko-nemački plan, odnosno sada evropski predlog koji nije dostupan javnosti, ima odredbu da „svi postojeći sporazumi“ moraju biti implementirani.

Kako god da napredujete u dijalogu pod orkiljem EU, imaćete Zajednicu srpskih opština. Zato uvek kažem da će ona biti primenjena u nekom trenutku. Da li sadašnja vlada Kosova prihvata tu obavezu, ili ne, to nije sporazum između Kurtija i Srbije. To je sporazum između Srbije i Kosova i zato govorim da će se to dogoditi, naglasio je Eskobar.

To će biti osnov sporazuma o normalizaciji i nema zaobilaženja te obaveze, naglasio je on.

Upitan zašto je uveren da će kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pristati i potpisati francusko-nemački plan, Eskobar je rekao da se nada da će obe strane videti prilike u tom sporazumu.

Cilj je da imamo mirne, održive i predvidive odnose između dve zemlje, rekao je Eskobar.

On svoju uverenost da će plan biti prihvaćen temelji na „hitnosti“ koju Evropljani i Amerikanci saopštavaju stranama o potrebi da se to učini.

Da budemo jasni, želimo da za obe strane to bude pobeda. Želimo da obe strane budu sposobne da izvuku koristi od mirnodopskih rešenja i otvore vrata evropskih integracija, rekao je Eskobar.

(FoNet, foto: N1)