Skip to main content

Eskobar: Crna Gora ostaje privlačna meta Putinu

Jugoslavija 14. mar 2022.
2 min čitanja

"Rusija je dugo bila destabilizujuća sila na Zapadnom Balkanu, na primjer podržavajući pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016."

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) izjavio je da Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu zbog čega SAD i evroatlantski partneri treba da unaprede kolektivne napore da se suprotstave neprijateljskim akcijama predsjednika Rusije Vladimira Putina.

On je za Vijesti rekao da ista pogrešna ideologija pokreće Kremlj da uspori i spreči evroatlantske integracije Balkana.

“Putin ne prihvata poredak zasnovan na pravilima koja vladaju svetom od Drugog svetskog rata da zemlje treba da imaju mogućnost da biraju sopstvenu spoljnu politiku i da prave sopstvene saveze. Njegov rat protiv Ukrajine je rat protiv te premise. Ta ista pogrešna ideologija je ono što pokreće Kremlj da uspori i spreči evroatlantske integracije Balkana”, rekao je Eskobar odgovarajući na pitanje koliko je jak uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, Rusija je dugo bila destabilizujuća sila i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu, na primjer “podržavajući pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. i stalne napore da se podstaknu tenzije u Bosni i Hercegovini“.

“Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu. SAD koje rade sa evroatlantskim partnerima treba da unaprede naše kolektivne napore da se suprotstave Putinovim neprijateljskim akcijama, posebno upotrebi hibridnog ratovanja, kao što su sajber napadi i dezinformacije”, kazao je Eskobar.

Podseća da su organizacije za nadzor medija kritikovale ruske medije Russia Today (RT) i Sputnjik koje sponzoriše Rusija zbog, kao navodi, obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija.

Crna Gora treba da sledi vođstvo EU i da u potpunosti primeni sankcije na RT i Sputnjik, koji šire opasne dezinformacije i propagandu u pokušaju da opravdaju Putinov ničim izazvan rat”, rekao je Eskobar.

SAD su, kako je kazao, sa zadovoljstvom videle da sve vlade Zapadnog Balkana podržavaju Ukrajinu i glasaju za specijalnu rezoluciju Generalne skupštine UN protiv ruske invazije.

Vlada Crne Gore, koja se pridružila sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije, još nije donela potrebne odluke da bi ih sprovela u praksi. Crna Gora je od 4. marta zatvorila vazdušni prostor za ruske avione, ali nije zabranila ruske državne medije.

Vlada se još nije izjašnjavala po pitanju zamrzavanja ruske imovine u Crnoj Gori.

Početkom prošle sedmice Vlada Ruske Federacije uvrstila je Crnu Goru na spisak stranih država i teritorija koje “vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba”. Na listi je od zemalja regiona i Severna Makedonija. Na listi nema Kosova koje je uvelo sankcije Rusiji, ali čiju nezavisnost Moskva ne priznaje.

Pored zemalja članica EU, među kojima su Slovenija i Hrvatska, a odranije i SAD, na toj listi su i Australija, Albanija, Andora, Velika Britanija, Island, Kanada i Lihtenštajn. Na listi su i Mikronezija, Monako, Novi Zeland, Norveška, Japan, Južna Koreja, San Marino, Singapur, Tajvan (Kina), Švajcarska i Ukrajina.

Eskobar izrazio je uverenje da je konstruktivan dijalog između političkih aktera i civilnog društva od suštinskog značaja i da će pomoći Crnoj Gori i regionu da ostvare svoje aspiracije.

“Istovremeno, apelovao bih na sve na Zapadnom Balkanu da pozovu predsednika Putina na odgovornost zbog njegove odluke da stvori nehumane patnje narodu Ukrajine, od kojih mnogi imaju duboke veze sa Rusijom i od kojih mnogi takođe ispovedaju duboku pravoslavnu vjeru. Kako se ova humanitarna katastrofa odvija, dok se broj civilnih žrtava povećava, morate se zapitati, za šta je Putin sposoban negde drugo, uključujući i Zapadni Balkan”, rekao je Eskobar komentarišući Rezoluciju koju je usvojio Evropski parlament prošle sedmice.

Rezolucijom EP, između ostalog, izražava se zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve u zemljama poput Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine da promoviše Rusiju kao zaštitnika tradicionalnih porodičnih vrijednosti i ojača odnose između države i crkve.

(Beta, foto: N1)