Skip to main content

Eskobar: BiH je najkorumpiranija zemlja Zapadnog Balkana

Jugoslavija 10. apr 2022.
< 1 min čitanja

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je danas da je glavni problem u Bosni i Hercegovini korupcija koja se, kako smatra, prikriva pojmom nacionalnih interesa.

Eskobar je u intervjuu za hrvatski N1 rekao da SAD veruju da postoji prostor za pregovore, fleksibilnost i kompromis o ograničenim izmenama ustava i izbornog zakonodavstva u BiH.

„I mislimo da bi se ove godine trebali održati izbori. Izbori su vrlo važan deo demokratskog procesa i demokratske evolucije. Stoga podstičemo sve strane da budu fleksibilne i otvorene te da se uz dobru volju uključe u pregovore“, rekao je on.

Upitan da li se pojam nacionalnih interesa kako bi se prikrila korupcija Eskobar kaže “Apsolutno!”

“Pogledate li probleme koje BiH ima, problem nije u tome što ljudi ne žele suživot s Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima. Ugledne analize, poput one Transparensi internešenela, pokazuju da je Bosna i Hercegovina najkorumpiranija zemlja zapadnog Balkana i gotovo najkorumpiranija zemlja Evrope. Dakle, to je najhitniji problem”, rekao je on.

Kako je ocenio, disfunkcija hrani korupciju i stvara prilike za više korupcije.

“Ne mislim da u vezi s BiH postoji išta inherentno što bi je predodredilo da bude korumpirana zemlja. Mislim da to uveliko ima veze s nedostatkom političke hrabrosti lidera“, rekao je.

Na pitanje šta misli o tesnoj saradnji Dragana Čovića i Milorada Dodika, Eskobar je rekao da misli da mnogo motivacije dolazi od korupcije.

“Zato pozivam sve lidere da rade na dobrobit ne samo institucija, nego i naroda. Trebate gledati to delovanje, ne u kontekstu etnonacionalizma nego produbljivanja korupcije, a to je ono što me najviše zabrinjava”, rekao je Eskobar.

(Nova.rs, Foto: N1)