Skip to main content

Erste banka pokreće prodaju zrenjaninske fabrike vode

Lokalne samouprave 19. avg 2021.
< 1 min čitanja

Erste banka, kao glavni kreditor izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, pokrenula je založno pravo nad Fabrikom vode u ovom gradu zbog neizmirivanja duga.

Kako je najavljeno, banka planira da dospelo potraživanje od Fabrike vode namiri njenom prodajom. O nameri pokretanja založnog prava obavestili su i fabriku 20. juna, da bi već u julu započeli postupak namirenja dužnika.

– Kako bismo zaštitili svoju investiciju, na kraju smo morali da, u skladu sa Zakonom o založnom pravu nad pokretnim stvarima i pravima upisanim u registar, otpočnemo postupak namirenja dužnika Fabrike vode Zrenjanin, o čemu je poslat i zvaničan dopis 20. jula 2021. godine. Dospelo potraživanje, želimo da namirimo prodajom fabrike kao celine, poštujući važeće propise koji definišu naplatu dospelih potraživanja. I tokom sprovođenja ovog postupka, nadamo se da će se pojaviti kupac koji će fabriku pokrenuti i omogućiti isporuku hemijski i bakteriološki ispravne vodesvim Zrenjanincima – navodi se u pismenom odgovoru Jasne Uzelac Braunović, samostalne stručne saradnice za eksterne komunikacije Erste Banke ad.

Kako se navodi u pisanom odgovoru, jedan od motiva Erste Banke prilikom odobravanja investicionog kredita za finansiranje fabrike za prečišćavanje vode je bio da građani Zrenjanina dobiju ispravnu pijaću vodu.

-Tokom prethodnih godina, kao jedna od zainteresovanih strana, aktivno smo učestvovali u svim razgovorima i pregovorima, pokušavajući da uradimo sve što je u našoj moći da fabrika ispuni svoju namenu – navodi se u pismu Erste banke.

(Danas, foto: Vladimir Lončar)