Skip to main content

Erik Adams položio zakletvu kao novi gradonačelnik Njujorka odmah posle ponoći

Planeta 01. jan 2022.
< 1 min čitanja

Erik Adams položio je zakletvu kao novi gradonačelnik Njujorka na ceremoniji na Tajms skveru ubrzo pošto se spustila tradicionalna velika kugla da označi početak Nove 2022. godine.

Šezdesetjednogodišnji Adams, demokrata, imaće ogromni izazov da izvuče grad iz pandemije preuzimajući dužnost u trenutku kada se Njujork suočava sa rekordnim brojem novozaraženih kovidom-19 što je podstaknuto omikron sojem virusa.

Dok su konfete još padale na Tajms skver Adams je izgovorio reči zakletve. Nije davao izjave ni odgovarao na pitanja novinara. Prethodno je izašao na glavnu binu i govorio o snazi grada.

„Čak i usred kovida, usred svega kroz šta prolazimo, ovo je zemlja gde su nada i šanse uvek prisutne“, rekao je Adams ranije tokom večeri.

„Izvanredno je kada Njujork pokazuje celoj zemlji kako se vraćamo. Pokazali smo celoj planeti od čega smo napravljeni. Mi smo neverovatni. Ovo je neverovatan grad i verujte mi spremni smo za veliki povratak zato što je ovo Njujork“, rekao je Adams.

On preuzima dužnost od gradonačelnika Bila de Blazija. Rekao je ranije da planira da sačuva mnoge politike svog prethodnika uključujući obaveze oko vakcinisanja koje su među najstrožijim u zemlji.

Obavezno je vakcinisanje za zaposlene u gradskim službama, za boravak u restoranima, za predstave, teretane ili konferencije. U Njujorku je uvedena i obaveza vakcinisanja za zaposlene u privatnom sektoru.

Adams je rešen da zadrži i otvorene škole i izbegne dalja zatvaranja u gradu od 8,8 miliona stanovnika.

Čak i bez obaveznog, grad se suočava sa mnogim zatvaranjima zbog brojnih zaraženih kovidom-19 među zaposlenima.

(tekst i arhivska foto: Beta-AP)