Skip to main content

Emisija NDNV: Odgovornost za promociju pseudo-nauke snose političari

Autonomija 12. nov 2020.
2 min čitanja

Širenja pseudo-naučnih teorija, posebno u okolnostima pandemije, u Srbiji je na zabrinjavajućem nivou, a posebno je opasno što nema odgovornosti niti adekvatne reakcije države čak i kad se za promociju sadržaja koji ugrožavaju javno zdravlje koriste mediji koji imaju veliku popularnost, ocenili su naučna saradnica na Insitutu za fiziku u Beogradu Aleksandra Alorić i novinar Igor Mihaljević u emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine “Digitalni alhemičari”.

“Glavni razlozi za širenje pseudo-načnih narativa su katastrofalan obrazovni sistem, kao i činjenica da je veliki broj građana funkcionalno nepismen, a istovremeno nemamo institucije koje bi mogle da preuzmu ulogu autoriteta u društvu”, kazao je novinar Igor Mihaljević.

On smatra de ne treba ograničavati slobodu izražavanja na društvenim mrežema i da ljudima treba omogućiti da iznesu svoje mišljenje čak i ako je ono pogrešno. Međutim, kako je istako, odgovornost treba tražiti među onima koji su visoko pozicionirani na skali društvene moći, a koji su često sami izvor širenja takvih opasnih narativa.

“Nažalost, na našoj politčkoj sceni odgovornosti nema, predsednik Srbije deklarativno kao preuzima odgvornost na sebe, ali mi ne znamo koju i na koji način. To što nam saopštava Krizni štab takođe uzimam sa velikom rezervom iako ne sumnjam u njihovu stručnost, ali sumnjam u njihovu u političku ulogu”, naveo je on.

Mihaljević je dodao da deo krivice svakako snose mediji, posebno javni servisi koji daju prostor onima koji šire takve pseudo-naučne sadržaje, ili se pak ne trude da ponude više obrazovnih i edukativnih sadržaja.

Bez adekvatne reakcije države i odgovornijih medija, prema njegovim rečima, vrlo teško se može uticati na širenje takvog narativa.

“Prihvatiti da si u krivu i promeniti mišljenje nije prijatno, što još više otežava proces raskrinkavanja pseudonaučnih teorija. Jer, to je emotivan problem, ne racionalan. Zato je ključno uspostavljanje poverenja”, ocenio je on.

Naučna saradnica na Insitutu za fiziku u Beogradu Aleksandra Alorić izjavila je da je u raskrinkavanju pseudonauke ključna saradnja između novinara i naučnika u informisanju javnosti. Ona je istakla da su neprihvatljive “debate” između naučnika i onih koji zagovaraju pseudo-nauku, kakve se mogu videti u pojedinim medijima, jer se na taj način oni stavljaju u istu ravan.

Alorić je ukazala i da je velika odgovornost naučne zajednice da širokoj javnosti pruži podatke koji su provereni.

“Nažalost, sistem ne podstiče naučnu komunikaciju, već ona ostaje u uskom krugu. Zato treba da se izgradi most između naučnika i medija kako bi se uspostavila kvalitetnija komunikacija s javnošću”, ocenila je ona.

Proces edukacije, prema njenim rečima, nije jednostavan jer oni koji imaju stav o nečemu lakše prihvataju informacije koje se uklapaju u njihova uverenja nego one koje im oponiraju.

“I jako je teško to prelomiti u korist nauke. Zato je uloga medija tu vrlo važna – da edukuju građane. Dok škola, odnosno obrazovni sistem treba da uče decu da preispituju informacije koje dobijajui da razvijaju kritički stav. A to je ono što se nažalost propušta”, navela je Aleksandra Alorić.

Ona je istakla i da je veoma problematično i kada neko iz Kriznog štaba za borbu protiv kovida širi psudo-naučne tvrdnje, jer to, sem što ugrožava javno zdravlje, podriva i samu nauku.

“Mora da postoji odgovornost za izgovorene reči, posebno kad su u pitanju stručnjaci i zvaničnici. Kad do javnosti dolaze pomešani signali, onda se gubi poverenje, a to je opasno”, dodala je ona .

Emisija koju je vodila novinarka Svetlana Paramentić emitovana je na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, u okviru projekta „Promocija medijske i informacijske pismenosti i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“ koji sprovodi Novosadska novinarska škola uz podršku amabsade Velike Britanije u Beogradu.

(Autonomija)