Skip to main content

EMILO PAVLOVIĆ: Ponosno nazadnjaštvo

Autonomija 15. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Poslanici Narodne skupštine usvojili su Predlog zakona o zaštiti ćirilice. Pre nedelju dana Helsinški odbor za ljudska prava je pozvao poslanike da odbace Predlog zakona.

Na današnjoj sednici srpski zakonodavci su uradili ono što su hteli. Nije problem u tome što su ignorisali jedan sasvim razuman zahtev, nego što su odbacili Ustav. A u njemu piše da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

Zakon o zaštiti ćirilice je izraz političke regresije i pritiska na, pre svega, Srbe koji koriste latinicu. U šoviniziranoj svesti takvi predstavljaju manje vredne Srbe i za njih, kako stvari stoje, ne važi Ustav.

Treba imati u vidu da će gotovo identičan zakon biti usvojen i u Republici Srpskoj. Tako „srpski svet“ od političke floskule postaje pravna činjenica i deo pravnog poretka, kojim će se oblikovati (svesrpska) stvarnost.

Pažnju treba obratiti i na to da je zakon usvojen u Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Zakon o zaštiti ćirilice je nepotreban, novoizmišljeni praznik, takođe.

Uterivanje Srba u jedinstvo preko zakona koji sužava ljudska prava, vodi kulturnoj regresiji i ostrakizmu latinice iz javnog prostora, što je neprihvatljivo!

(Autonomija, ilustracija: Stups)