Skip to main content

Ekstremno desni političar ne smije više obavljati sudačku funkciju

Planeta 26. mar 2022.
< 1 min čitanja

Bivši zastupnik desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Jens Maier ne smije više obavljati svoju sudačku dužnost jer je tokom zastupničkog mandata došao na popis osoba koje su zbog desnog političkog ekstremizma pod nadzorom Ureda za zaštitu ustavnog poretka, objavljeno je u petak.

“Javni nastupi suca Maiera ne mogu više garantovati da će on svoju dužnost obavljati nestranački, nepristrano te shodno Ustavu”, objavio je Radni sud u Leipzigu.

Sud je time, kako prenosi Hina, udovoljio procjeni savezne pokrajine Saske koja smatra da javnost Maiera, koji je prije preuzimanja zastupničke dužnosti u Bundestagu obnašao dužnost suca u ovoj saveznoj pokrajini, zbog njegove “eksponirane uloge unutar ekstremno desnog krila AfD”, doživljava kao ekstremnog desničara što je nespojivo s njegovom funkcijom suca.

Istraga ureda za zaštitu ustava

Odluka suda nije konačna zbog toga što je u toku istraga koja bi utvrdila u kojoj mjeri je Maier svojim javnim istupima u sklopu ekstremnog krila AfD-a, koje se nalazi pod prismotrom Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka, naštetio svojoj funkciji.

Maier na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima nije iznova osvojio zastupnički mandat te se htio vratiti svom sudačkom zvanju koje je mirovalo tokom njegovog djelovanja u Bundestagu.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)