Skip to main content

Ekstremna desnica na strani Vučića u Evropskom parlamentu: Ko je sve glasao protiv Rezolucije o izbornoj krađi u Srbiji

Info 09. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Jedna od ključnih odlika njihove politike odnosi se na takozvano sprečavanje 'islamizacije Evrope', odnosno jačanje nacionalnog identiteta"

Među 53 poslanika Evropskog parlamenta koji su glasali protiv rezolucije o Srbiji, kojom se traži hitna, nezavisna međunarodna istraga o neregularnostima na decembarskim izborima najbrojniji su oni uz poslaničke grupe Identitet i demokratija, njih 30, pokazuje listing glasanja na sajtu parlamenta.

Reč je o krajnje desničarskoj grupi u Evropskom parlamentu koju čine poslanici iz evroskeptičnih desničarskskih grupa Žan-Mari Le Pen i italijanske Lige.

Jedna od ključnih odlika njihove politike odnosi se na takozvano sprečavanje „islamizacije Evrope“, odnosno jačanje nacionalnog identiteta.

Protiv rezolucije bio je samo jedan poslanik Evropske narodne partije, čiji je pridruženi član vladajuća Srpska napredna stranka. Iz tog kluba dva poslanika nisu uopšte glasala, odnosno bili su uzdržani.

Protiv rezolucije bila su i dva poslanika evropskih konzervativaca i reformista, 14 poslanika iz Severne Irske, dvoje iz kluba Obnovimo Evropu, kao i četiri poslanika Levice.

Za rezoluciju je glasao 461 poslanik, svi poslanici stranaka Zelenih i Socijaldemokrata koji su bili prisutni u sali.

(Danas, foto: N1)