Skip to main content

Ekshumirani posmrtni ostaci iz masovne grobnice kod Vukovara, cure novi detalji

Jugoslavija 30. нов 2021.
2 min čitanja

U masovnoj grobnici u blizini Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedanaest osoba.

Posmrtni ostaci najmanje jedanaest osoba ekshumirani su iz masovne grobnice pronađene u blizini Vukovara, na području između sela Pačetin i Bobota, koji prema preliminarnim nalazima potječu iz Domovinskoga rata.

Podsjetimo, nakon što su na navedenoj lokaciji, na kojoj se nalazi ilegalno odlagalište otpada, pronađeni posmrtni ostaci pet osoba, daljnjom pretragom otkrivene masovne grobnice pronađeno je još posmrtnih ostataka, a provedenom ekshumacijom je utvrđeno da se radi o najmanje jedanaest osoba, piše Ministarstvo branitelja.

Slijedi antropološka obrada ekshumiranih posmrtnih ostataka, nakon čega će biti poznato više detalja, a potom i proces identifikacije DNA analizom, o čijim će nalazima biti pravodobno obaviještene obitelji, kao i cjelokupna javnost.

Nastavlja se pretraga terena

Nastavlja se pretraga terena na kojem je pronađena ova masovna grobnica, što je rezultat međuresorne suradnje svih nadležnih tijela uključenih u proces traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Podsjetimo, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1.853 osobe iz Domovinskoga rata, od kojih je njih 520 s područja Vukovarsko-srijemske županije, a 386 osoba nestalih je i nasilno odvedenih s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru.

Medved održao presicu

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ponovno je upozorio u utorak, nakon tematske sjednice saborskog Odbora za ratne veterane o problematici nestalih osoba u Domovinskom ratu, da u procesu pronalaženja nema suradnje Srbije koja ne daje informacije o nestalima.

„Saborski Odbor smo upoznali sa svim aktivnostima, postignućima, izazovima i teškoćama s kojima se susrećemo. Kao osnovni uvjet za učinkovito postupanje je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu iz 2019. godine, a pronalazak posljednje masovne grobnice kod Bobote pokazuje rezultate“, izjavio je novinarima potpredsjednik Vlade ministar Medved nakon sjednice Odbora

Dodao je kako su od 2016. do danas pronašli i ekshumirali 144 posmrtna ostatka i identificirali 197 posmrtnih ostataka nestalih.

„U okviru našeg Ministarstva uspostavili smo ispostave u Vukovaru i Splitu, upravo s ciljem da budemo dostupni prvenstveno obiteljima koje traže svoje najmilije, ali i osobama koje posjeduju određene informacije kako bi imali mjesto gdje mogu doći i dati informaciju o sudbini naših nestalih osoba“, istaknuo je.

U tematskoj raspravi na saborskom Odboru, dodao je ministar Medved, osvrnuli smo se i na poteškoće koje se prvenstveno manifestiraju zbog izostanka suradnje Srbije glede dostave informacija o sudbinama nestalih osobama, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je iznijelo sve informacije o naporima koje Republika Hrvatska čini u pogledu pritiska prema Srbiji.

(Index, Foto: Christoph-Larnhof-Flickr)