Skip to main content

Ekološki ustanak: Više od 200 dozvola za istražna bušenja koja niko ne kontroliše

Info 05. maj 2022.
2 min čitanja

"Gasprom na najmanje tri naftonosna polja u Vojvodini primenjuje izuzetno štetnu tehniku 'frakinga' kojom zagađuje zemljište i podzemne vode"

Ekološki ustanak saopštio je danas da u Srbiji postoji više od 200 dozvola za istražna bušenja i da je neophodan prekid istraživanja, “dok inspekcije ne utvrde sigurnost” tih radnji.

Naveli su u saopštenju da “svaka lokacija može imati i po stotinu pojedinačnih bušotina”, te ukazali da “skoro da ne postoji opština u Srbiji na kojoj privatne kompanije ne vrše nekakve istražne radnje”.

Ekološki ustanak je naveo i da je “najgore što te kompanije i ta bušenja niko ne kontroliše”.

Ukazali su i da “inspekcije ne odlaze na teren” i da se ” ne vrši se ispitivanje okolne vode i tla”.

“Sve informacije koje imamo su tu zahvaljujući meštanima koji neretko i sami plaćaju analize vode”, dodaje se u saopštenju.

Podsetili su da se svet suočava sa nestašicom hrane, a da voda postaje najtraženiji element na planeti, te ukazali da “naša država dozvoljava nekontrolisano bušenje zemlje i zagađenje”.

“Ekološki ustanak će zahtevati da se pod hitno prekine sa svim istraživanjima dok inspekcije ne utvrde sigurnost takvih radnji a tamo gde se utvrdi curenje bušotina, hitno obezbediti sanaciju i nadoknadu štete za meštane i poljoprivrednike”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da su “najnovije laboratorijske analize vode u selu Lukavac kod Valjeva još jednom pokazale koliko su opasne istražne bušotine, a kojih u Srbiji ima na hiljade”.

Ponovili su da je hemijskom analizom vode iz bunara porodice Jovanović “utvrđeno ogromno povećanje količine otrovnih materija u ispitivanim uzorcima vode”.

Dodali su da su takvi rezultati “i na drugim mestima u selu Lukavac gde istražuje kompanija Eurolitijum”.

“Isti slučaj dokazanog trovanja vodotokova, nizvodno od bušotine, imali smo u dolini Jadra, gde je takođe dokazana nedozvoljena količina bora, litijuma i arsena”, dodao je Ekološki ustanak.

Naveli su da “kompanija “Gasprom” na najmanje tri naftonosna polja u Vojvodini primenjuje izuzetno štetnu tehniku “frakinga” kojom zagađuje zemljište i podzemne vode”.

Tvrde i da ta tehnika “zabranjena u skoro svim zemljama EU”.

“Isti slučaj dokazanog trovanja vodotokova, nizvodno od bušotine, imali smo u dolini Jadra, gde je takođe dokazana nedozvoljena količina bora, litijuma i arsena”, dodao je Ekološki ustanak.

(Beta, foto: Autonomija)