Skip to main content

EK: Hrvatska u EU 1. jula 2013.

Jugoslavija 10. jun 2011.
2 min čitanja

‘Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i Europsku uniju’, izjavio je za BBC predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

BBC podsjeća da će Hrvatska biti pod povećalom zbog poglavlja o pravosuđu, za koje se, u slučaju Bugarske i Rumunjske, pokazalo da je iznimno osjetljivo jer te dvije zemlje do danas nisu ispunile sve europske standarde.

Zaključenje pregovora s Hrvatskom očekuje se na summitu čelnika EU 23. i 24. lipnja.

Barroso: Hrvatski građani prigrlili projekt pristupanja EU

Barroso je priopćio da je Europska komisija upravo predložila ministarskome Vijeću EU da zatvori posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom.

‘To popločava put Hrvatskoj da se priključi EU kao 28. država članica od 1. srpnja 2013, ako Vijeće održi taj naznačeni nadnevak koji je EK predložila,’ napomenuo je Barroso.

Čestitao je hrvatskim vlastima i građanima, dodajući da je u Zagrebu početkom travnja ‘svjedočio da je pristupanje EU projekt koji nadilazi političke granice’, te da je prigrlilo cijelo društvo, a osobito mladi.

Barroso je podsjetio da je Europska komisija pregovarala teško, ali pošteno, osiguravajući ispunjavanje svih kriterija i mjerila. Ta se čvrsta predanost isplatila, napomenuo je Barroso: Hrvatska je sada spremna krenuti naprijed. U proširenju EU, objasnio je, riječ je o vjerodostojnosti – kako zemalja kandidata u poštivanju kriterija i provedbi zahtijevanih preobrazbi, tako i vjerodostojnosti Europske unije u kretanju naprijed kada se usuglašeni uvjeti ispune’.

Predsjednik Europske komisije nije propustio priliku napomenuti da je ovaj važan korak Hrvatske k članstvu u EU ujedno i signal ostatku jugoistočne Europe, koji pokazuje da se preobrazbe isplate, da je Europska unija ozbiljna u pogledu svojih obveza i da proširenje djeluje.

Fuele čestitao građanima Hrvatske

Europska komisija završila je svoj dio posla u pregovorima s Hrvatskom i preporučit će članicama Europske unije da i službeno zaključe pregovore, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

‘Što se tiče Komisije, naš posao je završen, a sada je na zemljama članicama EU da odluče o službenom zaključenju pregovora. Sigurni smo da će se to dogoditi, jer su pregovori bili temeljiti i sadržajni. Hrvatska je trebala ispuniti jasne kriterije za svako poglavlje. Komisija je bila u stalnom kontaktu sa svim razinama hrvatskih vlasti, savjetovala ih i financirala. Hrvatska nije trebala samo usvojiti nove zakone, nego ih i provesti i dokazati da je postigla napredak koji se ne može poništiti. Nastavit ćemo rad dok Hrvatska ne postane članica EU, pažljivo nadgledati i izvještavati’, rekao je Fuele.

Europski povjerenik za proširenje istaknuo je da je riječ o važnom trenutku, kraju jednog dugog puta. Gotovo šest godina je prošlo, rekao je Fuele, tijekom kojih se RH veoma promijenila i prometnula u snažnu demokratsku državu na načelima vladavine prava i tržišne ekonomije.

‘Ne mogu tvrditi da je to samo radi pregovora, ali pregovori su sigurno ubrzali proces i poslužili kao katalizator. Sve institucije i građani Hrvatske moraju biti ponosni na ono što su postigli. Zahvaljujem im i čestitam na velikom i teškom poslu’, poručio je Fuele.

 (Tportal)