Skip to main content

Egipat: Izbori u narednih šest meseci

Planeta 09. jul 2013.
2 min čitanja

Egipatski predsednik Adli Mansur ukazom je u ponedeljak uveče odredio da će se parlamentarni izbori održati u narednih šest meseci, saopštila je državna televizija.

Kroz petnaest dana bi trebao da se oformi odbor koji će imati dva meseca da predstavi predsedniku izmene ustava. Nakon toga, posle mesec dana, amandmani će biti stavljeni na referendum, a zatim se u sledeća dva meseca trebaju održati parlamentarni izbori.

Predsednički izbori biće sazvani čim se konstituiše parlament, kaže dekret.

Ustav je stavljen van snage prošle nedelje kada je vojska svrgnula demokratski izabranog predsednika Mohameda Mursija s vlasti.

U poslednjem talasu nasilja u Kairu poginulo je više od 50 ljudi, a preko 400 je ranjeno. Prema tvrdnjama Muslimanskog bratstva, reč je o pristalicama svrgnutoga predsednika Mursija na koje je pucala vojska. Ona, međutim, tvrdi da je pucala na terorističku grupu koja je pokušala da napadne vojnu zgradu u kojoj drže Mursija.

Muslimansko bratstvo pozvalo je Egipćane na ustanak protiv vojske koju optužuju za puč kojim je svrgnut Morsi.

Napadi koji su se dogodili u ponedeljak dolaze nakon masovnih demonstracija u petak i subotu u nekoliko gradova širom Egipta u kojima je poginulo najmanje 35 ljudi.

U nameri da smiri situaciju vojska je na ulice u blizini Raba Adavia džamije, gde kampuju Morsijeve pristalice, izvela borna kola. Iz istih razloga vojnim vozilima zatvorena su i dva mosta preko Nila kojima se stiže u taj deo Kaira.

Nastavak nasilja potopio je napore za uspostavljanje nove Vlade. Tvrdolinijaši salafističke Nur partije, koji su podržali Mursijevu smenu, povukli su se iz pregovora, nazvavši događaje koji su se odgirali u ponedjeljak „masakrom“. Učešće ove, po snazi druge islamističke stranke, smatra se bitnim za legitimitet svake nove izabrane vlasti.

Portparol privremenog predsedništva Ahmed Elmoslmani rekao je da se nastavlja rad na formiranju vlade, mada će povlačenje partije Nur ozbiljno narušiti napore za pomirenje suprotstavljenih frakcija.

(Slobodna Evropa)