Skip to main content

Egereši: Vojvodina želi da bude adut Srbije na putu ka EU

Autonomija 01. sep 2008.
< 1 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji Bil Longherst razgovarali su danas u Subotici o perspektivama Vojvodine kao savremene, evropske i građanske regije koja može mnogo doprineti približavanju Srbije evropskim integracijama. Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije, Egereši je izjavio da će se pred poslanicima pokrajinskog parlamenta uskoro naći predlog novog Statuta Vojvodine, koji će omogućiti dalji razvoj Pokrajine u svim oblastima, od ekonomije do poštovanja ljudskih prava i zaštite prava nacionalnih zajednica. „Vojvodina želi da bude istinski adut Srbije na putu ka Evropi i pokrajinska administracija je spremna da preuzme tu odgovornost. Vojvodina je mnogo doprinela razvoju države Srbije i vreme je da joj, kroz nadležnosti koje su predviđene novi Statutom, Srbija vrati bar deo toga“, rekao je Egereši.
Zamenik ambasadora Velike Britanije istakao je da se divi multietničnosti i multikulturalnosti Vojvodine o čemu bi, prema njegovim rečima, trebalo snažnije upoznati i građane i institucije EU, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da su Egereši i Longherst razgovarali i o stanju u oblasti obrazovanja na maternjem jeziku nacionalnih zajednica u Vojvodini.

(Beta)