Skip to main content

EFB: Regionalna inicijativa ‘Drvo prijateljstva’ potvrđuje značaj zajedničkih akcija

Građani 01. dec 2022.
2 min čitanja

"Želimo da podignemo svest građana našeg regiona o posledicama njihovih pojedinačnih aktivnosti na zagađenje prirode"

Evropski fond za Balkan (EFB) saopštio je da je u okviru trećeg ciklusa regionalne akcije „Drvo prijateljstva“ koju je pokrenuo i sprovodi u saradnji sa lokalnim partnerima u svim zemljama regiona, uspeo da udvostruči učinak, te je danas u 11 časova zasađeno više od 800 stabala u dvanaest gradova u regionu.

Cilj ove zajedničke akcije je, kako se ističe u saopštenju, da se kontinuirano pokazuje da je putem preuzimanja individualne odgovornosti i upozoravanjem javnosti na ozbiljnost zagađenja vazduha i klimatskih promena moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

„Sa našom regionalnom incijativom ’Drvo prijateljstva’ prvenstveno želimo da podignemo svest građana našeg regiona o posledicama njihovih pojedinačnih aktivnosti na zagađenje prirode. Gradovi našeg regiona su se više puta do sada našli na listi najzagađenijih gradova sveta i važno je preduzeti zajedničke i konkretne korake da se ovaj trend ne nastavi. Sadnja drveća je jedno od najjednostavnijih primera kako da to uradimo“, poručila je Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan.

Sarajevo, jedan od gradova u kojima je akcija realizovana

U saopštenju se napominje da zemlje zapadnog Balkana imaju najlošiji kvalitet vazduha u Evropi, te da su građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Severne Makedonije podjednako izloženi zagađivačima vazduha.

„Inicijativa ’Drvo prijateljstva’ je prilika da pokažemo da su naše ideje i akcije usklađene i povezane i da zajedno možemo ostvariti cilj koji prevazilazi svaku zajednicu, stvarajući tako mrežu dobrih namera koja širi svest o značaju ekologije i zelene politike uopšte, na jedan vrlo konkretan način. Istovremeno, ova inicijativa predstavlja i nadogradnju naših aktivnosti u oblasti ozelenjavanja i pošumljavanja u našim zemljama. Regionalno povezivanje predstavlja komponentu univerzalnog, zajedničkog napora da region bude ne samo veći i bolji, već i da naše međusobne veze budu dugoročne i održive“, rekao je Miodrag Vujović, generalni sekretar Organizacije KOD iz Podgorice.

Regionalnu incijativu „Drvo prijateljstva“, Evropski Fond za Balkan sprovodi u saradnji sa Eko Forumom iz Zenice, Fondacijom za razvoj i demokratiju iz Sarajeva, Institutom za teritorijalno upravljanje životnom sredinom iz Tirane, Lets Du It iz Peći, Air iz Skoplja, OZON i KOD iz Podgorice, Pro.Tok21 iz Smedereva, Udruženje za razvoj grada iz Bora i K Taun iz Kosjerića. Ove godine nam se pridružila i fondacija Hajnrih Bel iz Albanije.

(Autonomija, foto: EFB)