Skip to main content

Edi Rama uputio poruku Srbiji povodom dana žalosti

Info 26. сеп 2023.
2 min čitanja

"Trenutak je da EU i SAD jasno i odlučno razdvoje da li će podići demokratsku uzbunu na najviši nivo da zaustave eskalaciju sukoba"

Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je danas albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.

Rama je, u objavi na društvenoj mreži Iks, rekao da je Beograd trebalo da otvori ozbiljnu istragu o članovima „te kriminalne grupe, njihovim vezama sa trgovcima oružjem i drugim pojedincima ili subjektima, potencijalno angažovanim u stvaranju oružanog pokreta na severu Kosova“.

Umesto toga, u Beogradu se raspiruje plamen oružanog sukoba kao nikada od 1999. godine! Ovo ne samo da je neopravdano i neprihvatljivo, već je za osudu svom snagom reči i instrumenata koji su dostupni evroatlantskoj zajednici, naglasio je albanski premijer.

Rama je ocenio da je ovo trenutak kada Srbija mora jasno i odlučno da se opredeli da li će biti sa Evropom i demokratskim svetom 21. veka ili sa svojom senkom.

„Sa vrednostima i principima Evropske unije i evroatlantske zajednice ili sa duhovima i zločinima njene neslavne prošlosti 90-tih, sa evropskim sutra svoje nevine dece ili sa jučerašnjim krivcima za ubilački i samoubilački nacionalizam“, upozorio je Rama.

Ovo je trenutak kada Evropska unija i SAD moraju jasno i odlučno da se razdvoje da li će podići demokratsku uzbunu na najviši nivo da zaustave eskalaciju sukoba na severu Kosova, koji je ušao u najopasniju fazu od 1999. godine ili će nastaviti da održavaju dijalog za normalizaciju i posvećenost Kfora na istom nivou koji je sada potpuno nedovoljan, rekao je Rama.

Stoga je apel Albanije velikim prijateljima i strateškim saveznicima Zapadnog Balkana – ne ostavljajte današnju akciju za sutra, poručio je Rama.

Ovo je trenutak kada i Kosovo mora veoma ozbiljno da razmisli i da se jasno odluči da li će nastaviti putem akcije, odvojeno od svojih nezamenjivih prijatelja i svojih nespornih saveznika ili će delovati u skladu i razumevanju sa evroatlantskom zajednicom, naglasio je albanski premijer.

Svi drugi putevi osim tog su putevi iluzija sa bolnim završetkom, koji Kosovo odvode od glavnog cilja, konstatovao je Rama.

(FoNet, Foto: Vlada Albanije)