Skip to main content

EBRD podržava plan od četiri milijarde evra da S. Makedonija prestane da koristi energiju uglja

Jugoslavija 17. нов 2023.
2 min čitanja

"Ugalj u Severnoj Makedoniji predstavlja 40 odsto izvora energije"

Međunarodni zajmodavci, uključujući Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetsku banku, podržavaju plan vredan četiri milijarde evra kako bi Severna Makedonija prestala da koristi energiju uglja, rekla je za Rojters (Reuters) šefica EBRD-a .

Sporazum, za koji se očekuje da će biti objavljen na klimatskim pregovorima COP28 u Dubaiju koji počinju 30. novembra, predviđa plan za zatvaranje dve elektrane na ugalj u zemlji i njihovu zamenu sa 1,7 gigavata obnovljive energije.

„Ugalj u Severnoj Makedoniji predstavlja 40 odsto izvora energije, tako da je veoma velik, veoma je važan“, rekla je za Rojters predsednica EBRD Odil Reno-Baso (Odile Renaud-Basso).

„Ovo je jedan primer onoga što bismo želeli da pokažemo na COP-u, da predstavimo ovaj pristup i šta on može da pruži, kao i posvećenost zemlje.“

Nazvan „Investicioni program za pravičnu energetsku tranziciju“, plan prati slične napore za brže zatvaranje elektrana na ugalj u Južnoj Africi, Indoneziji, Vijetnamu i Senegalu, uz podršku vlada, banaka i privatnih investitora.

Cena programa – koja je ekvivalentna iznosu od 2.000 evra na svakog od dva miliona stanovnika zemlje – naglašava poteškoće s kojima se suočavaju mnoge male zemlje ili zemlje s niskim prihodima u finansiranju tranzicije na čistiju energiju.

Ujedinjene nacije su 2018. proglasile glavni grad Severne Makedonije, Skoplje, najzagađenijim u Evropi, a zemlja je godinama radila na tome da se odvoji od uglja. Međutim, 2021. ponovo je otvorena neaktivna termoelektranu REK Oslomej kako bi se smanjio uvoz električne energije. Obe elektrane na ugalj u Severnoj Makedoniji su zastarele i rade na lignit, vrstu uglja koja najviše zagađuje.

Portparol Klimatskih investicionih fondova (CIF) Svetske banke za klimu potvrdio je da se Severna Makedonija prijavila za do 85 miliona dolara koncesionog finansiranja iz tog fonda, i rekao da će investicioni plan, uključujući konkretan iznos novca, upravno telo CIF-a početkom sledeće godine razmatrati radi odobrenja.

Reno-Baso je rekla da će, pored oko 300-400 miliona evra koncesionog finansiranja, sredstva doći i od multilateralnih zajmodavaca poput Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i privatnog sektora.

Portparol IFC-a je rekao da je zelena tranzicija, uključujući u Severnoj Makedoniji, jedan od ključnih prioriteta IFC-a, ali da nije u poziciji da potvrdi detalje plana. Svetska banka zasad nije bila dostupna za komentar. Vlada Severne Makedonije nije odgovorila na zahtev za komentar.

Severna Makedonija se 2021. godine pridružila grupi zemalja posvećenih postepenom ukidanju električne energije na ugalj. Nakon što je prvobitno cilj bio okončanje tog procesa do 2027. godine, u januaru prošle godine rok je pomeren na 2030.

To odlaganje i planovi za otvaranje dva nova rudnika uglja usled zabrinutosti za energetsku bezbednost izazvanu ratom u Ukrajini slični su dešavanjima u državama Evropske unije, ali su izazvale kritike aktivista za zaštitu životne sredine.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta)