Skip to main content

DZVM: SVM kriv za neuspeh mađarskih stranaka

Vojvodina 23. мај 2012.
< 1 min čitanja

Demokratska zajednica Vojvođanskih Mađara (DZVM) optužila je najjaču stranku te nacionalne manjine, Savez vojvođanskih Mađara (SVM), da je krivac zato što je “svega 38 odsto mađarskih birača” glasalo za mađarske stranke na proteklim izborima.

Predsedništvo DZVM-a je ocenilo da je to rezultiralo time da mađarske stranke ne predstavljaju “jezičak na vagi” ni na republičkom, ni na pokrajinskom, niti na lokalnom nivou i da svuda mogu da budu izostavljene prilikom formiranja vladajuće strukture, prenosi današnji novosadski Mađar so (Magyar szo).

SVM je na ostale mađarske partije gledao kao na suparnike i trudio se da ih istisne sa političke scene, ocenio je DZVM.

Ta stranka je optužila predsednika SVM-a Ištvana Pastora da je svojim “arogantnim nastupom” dodatno produbio podelu unutar mađarske zajednice, zbog čega je mnogo mađarskih birača ostalo kod kuće ili su glasali za neku nemađarsku stranku.

Na republičkom i pokrajinskom nivou će od šest postojećih političkih partija vojvođanskih Mađara jedino SVM imati svoje poslanike – pet republičkih i osam pokrajinskih.

SVM je u 23 lokalne samouprave dobio 118 odborničkih mandata, a sve ostale vojvođanske mađarske stranke ukupno 13 odborničkih mandata.

DZVM je osvojila dva odbornička mandata, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara ukupno pet, Građanski savez Mađara (GSM) osvojio je tri odbornička mandata, a Pokret mađarske nade dva, dok je Stranka mađarskog jedinstva osvojila jedno odborničko mesto u Novom Bečeju, gde je na izborima nastupala u koaliciji sa SVM-om.

DZVM i GSM su na republičkim izborima nastupile u okviru manjinske koalicije „Sve zajedno”, koja je osvojila jedan mandat, ali pripada nosiocu te liste, predsedniku Bošnjačke demokratske zajednice Emiru Elfiću.

(Magyar szo)