Skip to main content

DZVM: Izveštaj EP o Srbiji je veliki udarac za Vučićev autokratski sistem

Info 01. апр 2021.
2 min čitanja

Evropski parlament je usvajanjem izveštaja o Srbiji u potpunosti skinuo masku sa štetne politike režima Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) i naneo veliki udarac za autokratski sistem Vučića i SNS i njihovih unutrašnjih i inostranih partnera, ocenila je danas Demokratska zejdnica vojvođanski Mađara (DZVM).

Kako se navodi u saopštenju, tim izveštajem je „potvrđena suspenzija demokratije, uzurpacija institucija, paralisanost rada parlamenta, fingiranje prošlogodišnjeg izbornog procesa, nedostatak vladavine prava i pravne države.

Dodaje se da izveštaj potvrđuje i „nepoštovanje osnovnih prava, izgradnja autokratskog režima, tesnih veza između podzemlja i vladajućih struktura, povećan nivo korupcije koja je prodrla u sve pore društva, udaljavanje od EU i evropskih vrednosti i sve veće okretanje prema Kini i Rusiji“.

„Potvrdilo se i ono što DZVM od početka govori, da vladajuća garnitura nema ni kapaciteta, ni znanja, ni volje za sprovođenje preko potrebnih reformi. Zanimaju ih jedino finansijska sredstva EU, bez usvajanja i primene evropskih vrednosti“, piše u saopštenju.

DZVM smatra da je zvanični Beograd, umesto suočavanja sa činjenicama, za Evropski parlament i njegov izveštaj rekao da je pun laži i da se izgubio u vremenu i prostoru, iako je iste ove ocene potvrdila i administracija Sjedinjenih Američkih Država.

DZVM smatra da je Savez vojvođanskih Mađara (SVM), umesto podnošenja amandmana na poboljšanje položaja mađarske zajednice i manjinskih prava preko svojih predstavnika, „prihvatio sumnjive poslove vladajuće koalicije, povezanost sa mafijaškim strukturama i delima visoke korupcije kao što su Jovanjica, Krušik, Telekom, Savamala“.

„Ištvan Pastor i SVM otvoreno su stali na stranu zataškavanja mafijaško-korupcionaških afera ove vlasti što je za nas signal i dokaz da nema vrednosnih razlika među njima. Shodno tome je i usporavanje procesa priključenja Srbije Evropskoj Uniji i udaljavanje od evropskih vrednosti njihov zajednički rezultat“, piše u saopštenju.

DZVM smatra da podrška ovom i ovakvom režimu ne može biti primarni interes mađarske zajednice u Srbiji, Vojvodini.

(Autonomija)