Skip to main content

Džordan ispao iz trke za šefa Predstavničkog doma SAD, u ponedeljak izbor novog kandidata

Planeta 21. окт 2023.
2 min čitanja

Tri poraza, svaki put sa sve većim brojem protivnika, koji su se žalili da se na njih vrši pritisak da glasaju za Džordana, pa čak i da dobijaju pretnje smrću

Republikanac Džim Džordan više nije kandidat za novog šefa Predstavničkog doma Kongresa SAD nakon što su to večeras, na tajnom glasanju, odlučile njegove partijske kolege, koje će se okupiti u ponedeljak da glasaju o novim kandidatima za funkciju, javlja Si-En-En (CNN).

Više republikanskih poslanika istaklo je kandidaturu, a bivši predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti podržao je Toma Emera iz Minesote, piše CNN.

Džordan, pripadnik najtvrđe linije republikanskih konzervativaca koja je stajala iza smene predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija, danas ni iz trećeg puta nije dobio podršku republikanaca da preuzme Makartijevu funkciju, čime bi donji dom Kongresa izašao iz sadašnje blokade.

Iako ga je lično podržao i dalje najmoćniji čovek Republikanske stranke, bivši predsednik SAD Donald Tramp, Džordan je tokom ove sedmice prošao kroz tri runde glasanja, i svaki put je imao sve manju podršku.

Republikanska stranka u Predstavničkom domu ima veoma tanku većinu, pa svaki kandidat za novog šefa te institucije može sebi da priušti da ga ne podrže najviše četiri stranačke kolege.

Nakon što republikanac Stiv Skaliz, zahavljujući dubokim podelama među republikancima, nije uspeo da postane naslednik smenjenog Makartija i povukao svoju kandidaturu, Džordan, koji je prethodno imao manju podršku od njega, odlučio je da on pokuša da postane šef Predstavničkog doma.

Rezultat: tri poraza, svaki put sa sve većim brojem protivnika, koji su se žalili da se na njih vrši pritisak da glasaju za Džordana, pa čak i da dobijaju pretnje smrću.

Nakon večerašnjeg trećeg poraza, došlo je do tajnog glasanja o Džordanovoj kandidaturi, i on je izgubio i tu.

Više republikanskih poslanika istaklo je kandidaturu, uključujući Toma Emera, iza kojeg je stao Makarti.

Smenjeni predsednik Predstavničkog doma nije želeo da se ponovo kandiduje za tu funkciju, a nije podržao ni Skaliza ni Džordana. Džordan se povukao a Skaliz je, kako navode izvori, odlučio da se ne kandiduje.

Bela kuća je večeras kritikovala „haotično prepucavanje“ među republikancima u Predstavničkom domu i njihovo „nadmetanje u tome ko će biti ekstremniji“ i pozvala ih da se umesto toga „pridruže predsedniku (SAD Džozefu Bajdenu) u radu na hitnim prioritetima za američke porodice.“

Ako Predstavnički dom do novembra ne dobije predsednika neće moći da usvoji budžet, pa zaposleni u federalnoj vladi i federalnim organima i agencijama neće primati plate. Isto tako, pod znakom pitanja su zakoni kojim se omogućava pomoć Ukrajini i Izraelu.

(Beta)