Skip to main content

Džaferović odgovorio Orbanu: Entitet Republika Srpska nije država

Jugoslavija 30. sep 2022.
< 1 min čitanja

Uplitanje premijera Mađarske Viktora Orbana u izbore u Bosni i Hercegovini, kroz podršku Miloradu Dodiku, neprilično je i štetno za demokratski proces u Bosni i Hercegovini, ocjenjuje Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u saopštenju za javnost 30. septembra.

Džaferović je reagovao na izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je 29. septembra podržao Milorada Dodika u kampanji za predsjednika Republike Srpske i tom prilikom ovaj entitet u Bosni i Hercegovini nazvao “počasnim susjedom”.

“Osim što je intervencija u korist jedne političke opcije problematična po sebi, posebno je sporan i način na koji je to urađeno. Posve je nedopustivo, naime, što je premijer Orban kroz volšebnu sugestiju doveo u istu ravan državu Mađarsku i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku,” istakao je Džaferović dodajući da jednako kao što različite niže administrativne jedinice unutar Mađarske nisu država, tako i entitet RS nije država.

“I ako ćemo graditi dobre i prijateljske odnose, a mislim da je to potrebno i ja sam uvijek bio čvrsto opredijeljen u tom smjeru, naročito imajući u vidu višestoljetnu bliskost i dugo prijateljstvo s mađarskim narodom – onda to trebaju raditi Mađarska i Bosna i Hercegovina”, naveo je Džaferović.

Mađarski premijer je 6. novembra 2021. godine privatno posjetio Dodika u njegovom rodnom selu Bakinci kod Banja Luke, a u delegaciji je bio i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Mađarska vlada usprotivila se 21. decembra 2021. uvođenju sankcija Evropske unije Miloradu Dodiku, kako je to predložila Njemačka.

Prvi značajniji sastanak između dva lidera se desio u junu 2019. godine, kada je Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, bio u posjeti Mađarskoj.

Dodik i Orban posljednji put sreli su se u Beogradu, 16. septembra, kada je Srbije Aleksandar Vučić odlikovao mađarskog premijera Ordenom Republike Srbije.

(Slobodna Evropa, Foto: Predsedništvo BiH)