Skip to main content

Dvadeset godina novosadskog „Prozora“

Izdvajamo 30. авг 2011.
1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obeležiće 2. septembra 20. godišnjicu „Prozora“. Pod tim imenom pre dve decenije u Novom Sadu je održan najduži i najmasovniji protest protiv gušenja slobode javne reči u istoriji novinarstva u Srbiji.

Građanima će se sa terase NDNV-a u Zmaj Jovinoj 3, od 19,30 časova, obratiti novinari i urednici nekadašnjeg „Prozora“, ali i istaknute javne ličnosti koji su svojevremeno gostovali u njegovom programu. To su Vesna Pešić, Vojin Dimitrijević, Žarko Korać, Dragan Veselinov, Tibor Varadi i drugi.

„Prozor“ je bio odgovor nezavisnih, pacifistički nastrojenih novinara na ratnohuškačku propagandu kojom se tada bavila državna televizija i ostali mediji pod kontrolom režima Slobodana Miloševića. Protest je trajao punih mesec dana i u njemu je učestvovalo više od 100 najistaknutijih političara, intelektualaca, umetnika i novinara iz cele zemlje. Među njima su bili opozicioni prvaci Zoran Đinđić, Dragoljub Mićunović, Desimir Tošić, Vesna Pešić, Nenad Čanak… Pridružili su im se Aleksandar Tišma, David Albahari, Laslo Vegel, Vojin Dimitrijević, Tibor Varadi…

„Prozor“ je bio neka vrsta alternativnog TV Dnevnika, glavne informativno-političke emisije na Prvom programu Radio televizije Srbije. „Emitovan“ je od 2. septembra do 2. oktobra 1991. godine u isto vreme – u 19,30 sati – kada i onaj na državnoj televiziji, ali uživo, s prozora na prvom spratu zgrade u Zmaj Jovinoj 4 u Novom Sadu, gde je NDNV imao svoje prostorije. Otuda je i nazvan „Prozor“. Novinari i njihovi gosti su s tog mesta – u formi neke vrste usmenih novina – govorili okupljenim Novosađanima o onome što su Miloševićevi mediji prećutkivali, prikazivali u iskrivljenom svetlu, ili su, naprosto, bestidno lagali. Bilo je večeri kada je ovaj alternativni TV Dnevnik gledalo i slušalo nekoliko hiljada građana.

Dvadeseta godišnjica „Prozora“ biće obeležena prigodnom „emisijom“, a u njoj će glavni junaci biti stari „prozoraši“ – i na prozoru i pod prozorom.

(NDNV)