Skip to main content

DUŠAN JAKOVLJEV: Kazniti odgovorne za zločine nad vojvođanskim Hrvatima

Izdvajamo 06. мај 2010.
2 min čitanja

Danas se navršava 18 godina od kako se u prisustvu Vojislava Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke a uz blagoslov njegovog bliskog saveznika Slobodana Miloševića, u mirnom sremskom selu Hrtkovci, sa većinskim hrvatskim stanovništvom, pokušalo sa ostvarenjem monstruoznog i zločinačkog plana stvaranja etnički čiste Vojvodine obeležavanjem njenih navodno nepodobih i nelojalnih žitelja nesrpske nacionalnosti.

Stanovnici Hrtkovaca, vojvođanski Hrvati, nasilno su izbačeni iz svojih domova i pod pretnjama ubrzo su morali da se isele. Ovaj događaj, bio je početak maltretiranja Hrvata u Vojvodini, a dvanaest njih smrtno je stradalo samo zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Hrtkovci su postali simbol etničkog čišćenja i nasilnog preseljenja stanovništva i tog dana Vojvodina se, od prostora na kom su različite nacije i veroispovesti skladno živele, pretvorila u prostor u kom se živelo u strahu i neizvesnosti. U strahu su tada živeli i pripadnici nacionalnih zajednica ali i pripadnici većinskog naroda koji nisu podržavali politiku Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja i koji nisu želeli da žive u etnički čistoj, srpskoj Vojvodini.

Vojvodina je Vojvodina tek kada u njoj slobodno žive, govore, rade i obrazuju se na svom maternjem jeziku svi koji je smatraju domovinom, bez obzira koje nacije i vere bili.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da ovaj događaj nikada ne sme biti zaboravljen i da njegovi vinovnici moraju biti kažnjeni, ne samo zato što zločini protiv čovečnosti nikada ne zastarevaju, nego i zato što ako zaboravimo postoji opasnost da nam se istorija na najgori mogući način ponovi. Da Milošević i njegovi saveznici nisu došli na vlast i da nije ukinuta autonomija Vojvodine, ovako nešto se nikada ne bi dogodilo, jer je Vojvodina za čitav svet bila primer multikulturalnosti i suživota različitih nacija i veroispovesti.

Podsećanjem na Hrtkovce, Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom skreće pažnju javnosti gde može da odvede pokušaj vladanja iz jednog centra i zanemarivanje težnji za većom autonomijom i uvažavanjem drugačijeg.

Autor je predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine