Skip to main content

Duraković o Schmidtovom otkazivanju sastanka: Potez bez presedana s nesagledivim posljedicama

Jugoslavija 12. сеп 2023.
2 min čitanja

"Šta da očekuju građani entiteta Republika Srpska ukoliko politike koje prijete miru i sigurnosti nastave nesmetano da se provode"

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković oglasio se saopćenjem za javnost povodom otkazvanja sastanka između njega i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Kako je rekao Duraković, nema dovoljno dobrog razloga zbog kojeg navedeni sastanak ne bi bio održan.

„Prije par dana, predsjednik RS-a Milorad Dodik pompozno je najavio da pripremaju uredbu o hapšenju i deportaciji Christiana Schmidta iz RS-a, a nedugo poslije toga, nakon što je Visoki predstavnik najavio posjetu ovom entitetu, predsjednik NSRS, Nenad Stevandić je rekao da će ipak policija biti ta koja će Christiana Schmidta braniti od naroda“, naveo je Duraković.

Dodao je da je jučer, pošto je vijest o najavljenom sastanku u Kabinetu potpredsjednika RS-a između njega, kao potpredsjednika entiteta i Davora Pranjića kao dopredsjednika sa Christianom Schmidtom dospjela u javnost, on je dobio naredbu.

„Nju je potpisala Jelena Pajić-Baštinac a kojom nam gospođa Jelena zabranjuje da u zgradi institucija eniteta Republika Srpska održavamo sastanke sa licem koje se lažno predstavlja kao Visoki predstavnik u BiH. Istom Naredbom, gospođa Jelena nas obavještava da ukoliko ‘postupimo suprotno ovoj naredbi Služba predsjednika entiteta Republika Srpska će naložiti Upravni za obezbjeđenje ličnosti i objekta MUP-a RS da zabrani ulazak Visokom predstavniku u zgradu entitetskih institucija'“, dodao je Duraković.

Istakao je da je on odbacio ovu Naredbu, kako kaže, „osobe koja nema aposlutno nikakvo legitimno pravo da njemu kao legitimno izabranom potpredsjedniku bilo šta naređuje“.

„Jednako kao što bih odbacio istu naredbu čak i da ju je potpisao Milorad Dodik. Ipak, sastanak je otkazao niko drugi, no Christian Schmidt! Ne mogu potisnuti osjećaj dubokog razočarenja i zebnje za budućnost kako ove države tako i njenih građana, a ne političkih elita. U teškoj geopolitičnoj svakodnevnici, međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo je podlegla pritiscima i prijetnjama te kapitulirala pred politikama koje prijete miru, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“, naglašaćva Duraković.

Ustvrdio je da je ovo politički potez bez presedana, historijska prekretnica te događaj sa nesagledivim posljednicama po sveukupno političku situaciju u našoj državi.

„Ako međunarodna zajednica nije u stanju zaštititi Visokog predstavnika na tlu entiteta Republika Srpska, šta da očekuju građani entiteta Republika Srpska ukoliko politike koje prijete miru i sigurnosti nastave nesmetano da se provode? Apelujem na sve one koji vole ovu državu da naozbiljnije shvate ovaj historijski i društveni politički trenutak. Od naših prijatelja u svijetu očekujem i dalju naklonost državi Bosni i Hercegovini, te posvećenost u cilju dobrobiti svih njenih građana“, zaključuje Duraković.

OHR: Schmidt je odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj predstavi u Banjoj Luci, treba rješavati realne probleme

Iz OHR-a su se oglasili saopćenjem za javnost rekavši da posjeta visokog predstavnika Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena.

„Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom“, saopćeno je iz OHR-a.

Dodali su da je Schmidt danas razgovarao sa potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi sa povratnicima u Republici Srpskoj i dogovorili su se da se uskoro sastanu i nastave ovaj razgovor.

„Također, u toku dana, visoki predstavnik se sastao sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nerinom Dizdarom. Usijane špekulacije o tome gdje bi i koga bi mogao posjetiti visoki predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine“, dodaju iz OHR-a.

(Klix.ba, Foto: N1)