Skip to main content

Dubravka Stojanović: Situacija u Srbiji veoma opasna, Milošević je bio spremniji na popuštanje od Vučića

Građani 13. jul 2023.
< 1 min čitanja

"To i jeste sada osnovni problem Srbije, jer vlast razume samo nasilje"

Istoričarka Dubravka Stojanović ocenila je da je nekadašnji predsednik države Slobodan Milošević bio daleko spremniji na popuštanje od sadašnjeg Aleksandra Vučića i da to situaciju u Srbiji „čini veoma opasnom“.

„Nasilna vlast samo to ume. To i jeste sada osnovni problem Srbije, jer vlast razume samo nasilje“, rekla je Stojanović u intervjuu za NIN, na pitanje da li ima utisak da vlast na otpor protiv nasilja odgovora samo većim nasiljem.

Prema njenim rečima, vlast je ta koja proizvodi nasilje i koja je zatvorila sve kanale za mirno rešenje drame, dok je Milošević je bio daleko racionalniji i spremniji na popuštanje.

Kako je podsetila, već 9.marta Milošević je prihvatio zahteve opozicije i studenata i otpustio rukovodstvo Televizije Beograd, pa je posle više meseci prihvatio rezultate izbora 1996, pa se na kraju i povukao 5. oktobra.

„Da li možete Vučića da zamislite kako to sve prihvata? Ne možete. On je psihološki mnogo drugačiji i to je ono što situaciju u Srbiji čini veoma opasnom“, napomenula je Stojanović.

(Beta)