Skip to main content

Dubravka Stojanović: Režim u Srbiji se nada nastavku ratova u regionu

Izdvajamo 26. jun 2022.
2 min čitanja

Istoričarka iz Beograda Dubravka Stojanović izjavila je danas da se režim u Srbiji nada da će se ratovi iz devedesetih godina 20. veka nastaviti.

“Zato se Ratko Mladić proglašava herojem, jer se želi nastavak ratova. Trideset godina nakon ratova bliži smo novim sukobima nego što smo se udaljili od ratova”, kazala je Dubravka Stojanović na tribini u okviru “Festivala pomirenja” u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, to se naročito oseća sa dolaskom aktuelnog režima na vlast, od 2012. godine.

“Ta nada da će se ratovi nastaviti se danas zove ‘srpski svet’”, ocenila je Dubravka Stojanović.

Dodala je da ratovi iz devedesetih godina 20. veka “nemaju ime” i ocenila da je to još jedan dokaz da se oni nisu završili, sem u Hrvatskoj, u kojoj taj rat ima ime i zove se Domovinski rat.

“Činjenica da ratovi nemaju ime znači da se oni nisu mentalno završili”, kazala je Dubravka Stojanović.

Ona je ocenila da elite danas koriste istoriju kako bi kreirali budućnost, kao što su osamdesedetih godina 20. veka koristile istoriju da bi kreirale rat.

Istoričar iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske Dragan Markovina ocenio je da je otpor klerikalizmu u regionu i verskim zajednicama kao političkim faktorima “ključna tačka otpora”.

“To je otpor antimodernizmu. Posledica klerikalnog antimodernizma jeste činjenica da su danas mlade generacije ultrakonzervativne”, rekao je Markovina.

Prema njegovim rečima, nacionalističke mitologije novonastalih država pokušavaju da sakriju nasleđe jugoslovenskog samoupravnog socijalizma, jer ne postoji gotovo nijedna tačka za koju se može reći da su se zemlje u regionu više razvile nego u doba socijalizma.

“Zloupotreba prošlosti služi za to da se ne bi pričalo o sadašnjosti i budućnosti”, ocenio je Markovina.

Istoričar iz Crne Gore Adnan Prekić, govoreći o ratu u Ukrajini, rekao je da ne može da razume kako neko može sebe zvati levičarem a podržavati Putinovu agresiju na Ukrajinu.

“Ustvari, imamo situaciju da takvi levičari zapravo postaju desničari”, ocenio je Prekić.

Istoričarka iz Berlina Ruža Fotiadis kazala je da je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, nakon agresije Rusije na Ukrajinu, “cinično priznala” da nije dobro procenila predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Tribinu je moderirao istoričar iz Novog Sada Milivoj Bešlin, a Festival pomirenja se održava u okviru “Tvrđave mira”, programa u okviru Evropske prestonice kulture.

A.B. – D.G. (Autonomija)