Skip to main content

Dubioza kolektiv zasvirala na protestima rudara u Sarajevu

Jugoslavija 24. nov 2021.
< 1 min čitanja

Dubioza kolektiv pridružila se rudarima i građanima na protestima ispred Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

“Rudari naši, radnici naši, pozdrav veliki”, rekli su na početku.

Frontmen sastava Dubioza kolektiv je poručio okupljenim rudarima: “Sad je bitnije da vi budete glasniji nego mi“.

Prvo su otpevali pesmu “Volio bih”, zatim i “Fadile”.

Pored Dubioze kolektiv, tu je i sarajevska grupa Letu štuke.

Podsetimo, danas je drugi dan protesta rudara u BiH, a prethodnu noć su proveli pod vedrim nebom poručujući da ne odustaju od svojih zahteva.

Rudari imaju osam zahteva koje su poslali na sve adrese. Prvenstveni zahtev je uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštovanje kolektivnog ugovora.

Takođe, zahteva se i smena generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su pustili ove pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 maraka.

Vlada Federacije BiH je u ponoć održala hitan sastanak povodom protesta rudara i formirala pregovarački tim, ali su predstavnici rudara odbili da uđu na razgovore, jer traže da se njihovi zahtevi ispune bez ikakvog dijaloga.

Sastanak premijera FBiH, ministara i direktora koncerna Elektroprivrede BiH završen je noćas oko 2 sata. Novinarima se obratio resorni ministar Nermin Džindić koji je kazao da će se formirati radna grupa koja će ući u pregovore sa radnicima.

(N1, Foto: N1 screenshot)