Skip to main content

DSHV zabrinut najavom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu

Lokalne samouprave 03. mar 2021.
2 min čitanja

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) sa zabrinutošću je primio vest da će na sutrašnjoj sednici Skupštine Grada Subotice biti predlog odluke o uvođenju bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu na području Grada Subotice.

„Dodatno smo iznenađeni što je reč o inicijativi čiji je podnosilac gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji se ovim činom kao predstavnik vlasti jasno i nedvosmisleno svrstao na jednu stranu u identitetskim sporovima ovdašnje hrvatske zajednice“, naveo je u saopštenju za javnost predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Naveo je da ta stranka od osnivanja ukazuje na činjenicu da se država svojim politikama i postupcima meša u ovaj spor „tako da proaktivno, afirmativno i s politikama pozitivnog priznanja pristupa zajednici Bunjevaca nehrvata, kao što je i sada slučaj, naspram onih Bunjevaca koji sebe smatraju Hrvatima“.

„DSHV ne dovodi u pitanju legitimnost pokretanja procedure za izmenu Statuta subotičkog gradonačelnika, no ovim putem želimo ukazati na kontroverze ove inicijativi budući da bi čak i ’politička odluka’ morala imati svoje utemeljenje u zakonima i struci“, naveo je Žigmanov.

On se pozvao na Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma koji kaže da se jezik određene nacionalne manjine može uvesti u službenu upotrebu ako je najmanje 15 odsto pripadnika te nacionalne manjine živi u lokalnoj samouopravi, “a da Bunjevaca nehrvata prema popisu iz 2011. u Subotici ima 9,57 odsto”.

Takođe je naveo da je inicijativa u suprotnosti sa odredbama Sporazuma između Hrvatske i Srbijei Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj, što može biti dodatni razlog za narušavanje ukupnih odnosa između Srbije i Hrvatske.

Na inicijativu gradonačelnika Setavan Bakića (Srpska napredna stranka) pred odbornicima Skupštine grada Subotice 4. marta će se naći predlog izmene Statuta Grada radi uvođenja bunjevačkoga jezika u službenu upotrebu.

Vlast u Subotici čine Srpska napredna stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Socijalistička partija Srbije, Savez Bačkih Bunjevaca i Ruska stranka.

HDF: Ovo je najveći poraz Žigmanova i DSHV-a

Hrvatski demokratski forum pozvao je juče odbornike Skupštine grada da skinu sa dnevnog reda predlog o uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu i da u razgovoru sa institucijama i pojedincima iz hrvatske zajednice razmotre dugoročne posledice takve odluke.

U saopštenju HDV-a se navodi da je najavljeno uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu poslednji i najveći poraz ”samonametnute vrhuške hrvatske zajednice u Srbiji predvođene Tomislavom Žigmanovim i Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini (DSHV).

”Istovremeno, to je logičan sled političkog angažmana ove od naroda odmetnute grupacije posvećene u potpunosti samo etnobiznisu, a ni najmanje hrvatskoj zajednici”, poručuju u HDV.

(Autonomija)