Skip to main content

DSHV: Uspešno okončan Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije

Vojvodina 06. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Realizovani su projekti u području kulturne suradnje, razvoja medijske scene, obrazovanja na hrvatskom, obnove i opremanja infrastrukturnih objekata hrvatske zajednice u Vojvodini"

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini najavio je danas skoro raspisivanje konkursa Programa prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije – Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za 2024. godinu, kojim će Hrvatima u Srbiji na raspolaganju biti čak dva miliona evra.

Iz DSHV-a su ocenili da je uspešno realizovano svih 25 projekata u sklopu javnog poziva iz istog programa za 2023. godinu.

U saopštenju, koje potpisuje predsednik te stranke Tomislav Žigmanov, navodi se da su realizovani projekti u području kulturne suradnje, razvoja medijske scene, obrazovanja na hrvatskom, obnove i opremanja infrastrukturnih objekata hrvatske zajednice u Vojvodini te zaštite kulturnog nasleđa Katoličke Crkve.

Žigmanov dodaje da je inicijativa za Program, koji je realizovan dve godine, potekla od DSHV-a s ciljem osnaživanja pograničnog područja Republike Hrvatske i Republike Srbije, njegovog ekonomskog razvoj, te jačanja konkurentnosti i ostvarenja prekograničnih razvojnih potencijala na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Republici Srbiji.

„Ukupna opredeljena sredstva prve godine bila su oko 400.000 evra, a prošle godine uvećana su za 25 odsto i iznosila su 530.000 evra, od čega je više od polovine bilo namenjeno hrvatskim institucijama i organizacijama“, precizirao je Žigmanov.

Dodao je da je uspešnoj realizaciji projekata iz Programa veliki doprinos dao profesionalni tim Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ocenio je da to doživljava kao priznanje za dosadašnji uložen trud kao i snažu potvrdu da su se hrvatske institucije i organizacije pokazale kao kredibilni i odgovorni partneri u pomenutom Programu.

(Autonomija, foto: Magločistač)