Skip to main content

DSHV: U Hrtkovcima se vlasnicima zemljišta u eksproprijaciji nude višestruko manje cene od tržišnih

Info 26. jul 2021.
< 1 min čitanja

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozdravio je danas projekte izgradnje putne i željezničke infrastrukture u Vojvodini, ali je upozorio na primere gde se vlasnicima zemljišta preko kojih prelazi putna infrastruktura nude cene koje su višestruko manje od tržišne.

“Očigledan primer su Hrtkovci, čije je stanovnike Javno preduzeće Koridori Srbije pozvao da prihvate predlog za eksproprijaciju zemljišta po ceni koja je višestruko manja od tržišne”, naveo je DSHV u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik te stranke Tomislav Žigmanov.

Podsetili su da Zakon o eksproprijaciji izričito u prvom članu kaže kako nadoknada za dobra koja menjaju vlasnika radi javnoga interesa “ne može biti niža od tržišne”.

“Predlažemo, stoga, da se nesuglasice i nejasnoće koje imaju vlasnici zemljišta na ruti ovog puta rešavaju zajedno sa investitorom i ministarstvom nadležnim za saobraćaj i infrastrukturu”, naveo je DSHV.

Zatražili su od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da hitno i prioritetno pronađu mogućnost da se vlasnicima zemljišta na teritoriju Grada Sombora pruži zakonsko rešenje zamene parcela na ruti predviđenog puta za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države.

“Ukoliko se zamena ne osigura, DSHV traži da se stvore uslovi za nadoknadu vrednosti zemljišta na kojim se grade putevi – svim vlasnicima po tržišnim cenama”, naveo je Tomislav Žigmanov.

Podsetio je da je u toku izrada urbanističkog projekta prve deonice brze ceste od graničnog prelaza Bereg, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja i Kikinde do graničnog prelaza Nakovo.

(Autonomija)