Skip to main content

DSHV: Stvaranje animoziteta prema političkim predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj može imati posledice po položaj Hrvata u Vojvodini

Vojvodina 30. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Posledice po političko i institucionalno delovanje Hrvata u Srbiji, kao i na atmosferu pred lokalne izbore"

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini saopštio je danas da sa zabrinutošću prati rasprave o izboru predsednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora.

„Stvaranje animoziteta prema političkim predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskom saboru može imati posledice na društveni položaj Hrvata u Vojvodini, političko i institucionalno delovanje Hrvata u Srbiji, kao i na atmosferu pred lokalne izbore koji se održavaju 2. juna“, ocenio je DSHV.

Zasnovan na vrednostima demokratije, DSHV će, dodaje, i dalje podržavati dijalog, tolerantnu atmosferu, uravnoteženu i inkluzivnu politiku, koja je doprinela boljoj političkoj zastupljenosti Hrvata u Srbiji u proteklom periodu.

U saopštenju navode da DSHV „pažljivo prati“ formiranje institucija zakonodavne i izvršne vlasti u Hrvatskoj nakon nedavnih izbora održanih 17. aprila ove godine.

„Visoko cenimo rezultate tih izbora i odgovorno pratimo postupke pobednika izbora – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), posebno kada je u pitanju demokratsko učešće nacionalnih manjina“, piše u saopštenju.

Premijer Andrej Plenković više puta je istakao da, bez obzira na nove političke okolnosti, neće biti promena u politikama vlade prema manjinama, i da se neće menjati finansiranje potreba nacionalnih manjina, niti će se dovesti u pitanje koncept njihovog političkog učešća i pratećih institucionalnih aranžmana.

(Beta)