Skip to main content

DSHV i HNV: Film Oluja ne prikazivati u školama s nastavom na hrvatskom jeziku

Vojvodina 04. мар 2023.
< 1 min čitanja

“Osmaci i srednjoškolci iz naše zajednice će tako vrlo verovatno biti izloženi aktima mržnje”

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) saopštili su da strahuju da će u slučaju prikazivanja filma “Oluja” u školama u kojima se nastava odvija i na hrvatskom jeziku učenici hrvatske nacionalnosti biti izloženi aktima mržnje.

Oni su zatražili da se u tim školama film ne prikazuje, piše nedeljnik na hrvatskom jeziku “Hrvatska riječ” iz Subotice.

“Dopuštajuči pluralnost perspektiva ocenjivanja istorijskih događaja i uvažavajući značaj filmske umetnosti u vaspitno-obrazovnom procesu, ukazujemo na činjenicu da prikazivanje filma ‘Oluja’ može snažno uticati na širenje negativnih stereotipa o Hrvatima”, naveo je DSHV.

Upozorili su da to može povećati negativne osećaje prema Hrvatima i ojačati netoleranciju među madima u Srbiji.

“Osmaci i srednjoškolci iz naše zajednice će tako vrlo verovatno biti izloženi aktima mržnje”, oceno je DSHV.

Predsednica HNV-a Jasna Vojnić kazala je da su bili “izuzetno neugodno iznenađeni” dopisom koji je stigao u škole, i to “u momentu kada smo upravo otpočeli s otopljavanjem odnosa između Srbije i Hrvatske”.

“Nakon razgovora s ministrom i njegovim timom dobili smo uverenja kako će se poduzeti konkretni koraci te da se film neće prikazati u školama gde se nastava izvodi i na hrvatskom jeziku”, kazala je Jasna Vojnić.

Ona je poručila da treba raditi na sprečavanju afirmacije nasilja, da se istorijskim događajima pristupa celovito, te da se “vratimo na put izgradnje dobrih bilateralnih odnosa dve države”.

Ministarstvo prosvete Srbije uputilo je osnovnim i srednjim školama dopis u kome se, na osnovu mišljenja Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja preporučuje, prikazivanje filma “Oluja” učenicima osmog razreda i srednjoškolcima.

(Autonomija, foto: Beta)