Skip to main content

DS: Sudski progon našeg aktiviste iz Bačkog Gradišta

Info 22. mar 2022.
2 min čitanja

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Miodrag Gavrilović izjavio je danas u Novom Sadu da je aktivista te stranke iz Bačkog Gradišta Vladimir Jovanović “žrtva političkog progona” od strane vladajućeg režima, nakon što mu je sud izrekao kaznu po 17 krivičnih tužbi koje su protiv njega podneli lokalni funkcioneri Srpske napredne stranke.

Oni su ga tužili zbog ocene o načinu na koji se biraju nosioci opštinske vlasti izrečene u zatvorenoj Fejsbuk grupi “Politički forum Bečeja”.

“To je progon ljudi koji slobodno misle. Istovremeno, na ovaj način je uveden verbalni delikt”, rekao je Gavrilović na konferenciji za novinare.

Ocenio je da i slučaj Vladimira Jovanovića predstavlja još jedan dokaz da u Srbiji “zakon nije isti za sve”.

Gavrilović je rekao da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić javno, “bez ikakvih zakonskih posledica”, svoje političke protivnike i “čitav narod” naziva “ološem, neradnicima, lenčugama i lažovima”.

“A u ovom slučaju osuđuje se čovek za vrednosni sud koji nije javno izrečen. Pritom u sudskom postupku čak nije ni dokazano da je sporni komentar u zatvorenoj grupi napisao Jovanović,“ dodao je Gavrilović.

Vladimir Jovanović je aktivista Demokratske stranke koji je obavljao dužnost predsednika Saveta mesne zajednice u Bačkom Gradištu, kada je 2012. godine Srpska napredna stranka preuzela opštinsku vlast u Bečeju.

On je tvrdio da ga iz SNS-a pritiskaju da pristupi toj partiji ili da se se povuče.

U tom periodu, 2013. godine po Bačkom Gradištu su lepljenje i lažne smrtovnice sa Jovanovićevom slikom i podacima, a policija nikada nije otkrila ko je pretio i zastrašivao Jovanovića.

Pojedinačne tužbe zbog komentara u grupi „Politički forum Bečeja“ je 2019. godine podnelo 29 lokalnih „naprednjaka“, ali je njih 12 u međuvremenu odustalo od spora.

Doskorašnji poverenik Demokratske stranke za Bečej Goran Radojev rekao je da bi Jovanović prema prvostepenoj presudi morao da plati i sudske troškove u ukupnom iznosu od preko 700.000 dinara, što je za njegova primanja “praktično nedostižno”.

Radojev je ocenio da lokalni vlastodršci pokušavaju takvom presudom i finansijski uništiti opozicionog aktivistu i političkog neistomišljenika.

(Autonomija)