Skip to main content

Osude nasilja nad građanima koji su protestovali protiv GUP-a

Info 21. jul 2022.
4 min čitanja

"Ko su mišićavi i istetovirani momci koji su tukli građane?"

Demokratska stranka, stranka “Zajedno”, novosadski Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka kao i Narodna stranka najoštije su osudili sukobe na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana (GUP) u Novom Sadu.

Novoasdski odbor Demokratske stranke (DS) najoštrije je osudio današnje nasilje nad građanima Novog Sada ispred Skupštine Vojvodine, a pre početka sednice Skupštine grada na kojoj se odlučuje o novom Generalnom urbanističkom planu grada (GUP) do 2030. godine i ocenila da je Srpska napredna stranka (SNS) još jednom pokazala da je u stvari “Srpska nasilna stranka”.

“Današnje nemile scene u centru Novog Sada režirali su gradonačelnik Miloš Vučević i SNS s ciljem da spreče opravdane proteste građana i gradske opozicije zbog usvajanja urbanističkog plana kojim se Novi Sad predaje u ruke krupnog kapitala i vlasnika sumnjivog novca”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Optužili su gradske vlasti današnjim nasiljem da su “pogazili” Ustav Srbije i više zakona.

Dodali su da će insistirati da se utvrdi ko je naredio da se ispred zgrade Skupštine Vojvodine postavi zaštitna ograda i spreči slobodno kretanje ljudi, zatim da se utvrdi ko su “mišićavi i istetovirani momci” koji su stajali uz ogradu i tukli građane, kao i ko ih je angažovao za taj “prljavi posao” i koliko su bili plaćeni.

Stranka „Zajedno“ najoštrije je osudila „nasilje privatnog obezbeđenja“ i ponašanje policije i predstavnika Skupštine grada Novog Sada prema građanima koji su želeli da iskoriste svoje građansko pravo da prisustvuju sednici i obrate se povodom Gradskog urbanističkog plana (GUP).

„Predstavnici naprednjačke vlasti još jednom su pokazali da su spremni da na građanke i građane šalju privatno obezbeđenje i pendreke, kako bi odbranili jedino svoj i interes domaćih i stranih investitora i kapitala“, ističe u saopštenju „Zajedno“.

Ocenili su kako je Novi Sad pokazao da se odavno probudio i da ne planira ponovo da zaspi, i da će zajedno odbraniti javna dobra i građanska prava i slobode od nasilničke naprednjačke vlasti, „koja je okupirala sve institucije, rasprodaje zemlju, a na zahteve svojih građana odgovara silom“.

Novosadski Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) naoštrije je osudio primenu sile na građanskom protestu povodom urbanističkog nasilja u tom gradu, saopšteno je iz SSP.

„Svedočili smo preteranom nasilju i prebijanji ljudi od strane pripadnika Žandarmerije, BIA i policije u civilu kojima smo bili okruženi“, navodi se u saopštenju SSP i dodaje da su privedene dve osobe i povređena nekolicina sugrađana.

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je da su protest građana ispred Skupštine Novog Sada i policijska upotreba sile označili „početak pada gradske vlasti“.

„Građani imaju pravo na protest, a vlast ima obavezu da sluša građane i njihove predloge. Nikada u novijoj istoriji Novog Sada policija nije rasterivala građane pre održavanja sednice gradskog parlamenta“, rekao je Novaković, koji je i predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Novi Sad.

„Činjenica da je vlast upotrebila pendreke i silu da bi rasterala mirne demonstrante i da to nije uspela govori da Novi Sad ulazi u završnu fazu krize koja se može razrešiti jedino prevremenim izborima za novosadsku skupštinu, jer je gradska vlast izgubila poverenje naroda i nem

a uporište u raspoloženju Novosađana, kao što ni Novi Sad kao grad nikada nije podržavao politiku predsednika SNS-a i Srbije Aleksandra Vučića“, stoji u izjavi Novakovića i dodaje se da „nema nikakve sumnje da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević marioneta krupnog kapitala“.

Kopredsednica političke organizacije Zajedno, Biljana Stojković izjavila je da je građane Novog Sada danas tuklo privatno obezbeđenje gradonačelnika Miloša Vučevića, i da su mnogi od njih pripadnici kriminalnih grupa bliskih Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Stojkovićeva je agenciji Beta kazala da aktivisti Zajedno imaju fotografije Vučevićevog privatnog obezbeđenja i da će protiv njih zbog maltretiranja građana biti podnete krivične prijave.

Istakla je da je privatno obezbeđenje pretuklo poverenika odbora Zajedno u Novom Sadu Radivoja Jovovića.

Stojković je naglasila da su tokom javne rasprave o Generalnom urbanističkom planu (GUP) Novosađani podneli više od 12.000 primedbi, ali nijedna nije razmatrana ili prihvaćena.

Pokret slobodnih građana (PSG) oceio je danas da je današnje nasilje policije i skupštinskog obezbeđenja nad građanima Novog Sada koji su organizovali protest zbog protivljenja usvajanju Generalnog urbanističkog plana (GUP za taj grad još ejdan dokaz da je “pendrek postao glavni argument” vlasti.

“Današnje scene sukoba građana sa policijom i obezbeđenjem, u kome je nedvosmisleno prekoračena sila, nisu ono što treba da bude slika našeg grada niti način na koji se donose odluke, koje bi trebalo da budu u interesu svih građana”, naveo je PSG u saopštenju za javnost.

Dodali su da odbornici vlasti nisu uvažili ni jedan od više hiljada predloga izmene GUP-a, već su se povinovali interesima investitora, što je dovelo do “opravdanog besa građana i aktivista”.

Optužili su gradsku vlast da se mesecima pravila gluva na hiljade primedbi koje su građani podnosili na GUP.

PSG je pozvao na nastavak borbe protiv uništavanja urbanizma u našem gradu koji nameće gradska vlast.

Pokret za preokret: Veselinoviću privatno obezbeđenje razbilo telefon

Pokret za preokret saopštilo je danas da je “privatno obezbeđenje Skupštine” predsedniku tog pokreta Janku Veselinoviću razbilo mobilni telefon, jer je, kako su naveli, snimao nasilje nad građanima.

“Građanska dužnost je suprostavljanje odluci SNS vlasti u Novom Sadu, na sve legalne načine, jer se na današnjoj sednici Skupštine Novog Sada usvaja “investitorski GUP”, koji treba da uništi priobalje, promeni tok Dunava i ugrozi mir građana na Bulevaru Evrope, Telepu i Sremskoj Kamenici”, navedeno je u saopštenju.

Pokret je ocenio da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naredio da se postave dva reda ograda i dovede privatno obezbeđenje, kao i žandarmerija.

(Autonomija/FoNet/N1/Beta)