Skip to main content

DS: Pregovori pod okriljem EU poslednja šansa za regularnost izbornog procesa

Info 28. apr 2021.
< 1 min čitanja

Demokratska stranka (DS) je saopštila danas da su pregovori o izbornim uslovima pod okriljem Evropske unije (EU) verovatno poslednja šansa za uspeh i regularnost predstojećeg izbornog procesa i naglasila da “neće učestvovati u pokušaju fingiranja otvorenog, demokratskog izbornog procesa”.

“Na učesnicima međustranačkog dijaloga je velika odgovornost, a imajući u vidu način na koji ovaj režim funkcioniše, uloga predstavnika EU je od ključnog značaja”, zaključila je Alisa Kockar.

Strnaka je navela da “Srbija već godinama zauzima sve lošije pozicije na svim listama povezanim sa slobodom, ljudskim pravima, transparentnošću i izborima”.

“Upravo zato, najnovija informacija da je Srbija u godišnjem izveštaju Fridom hausa nazadovala ne samo u oblasti demokratske vladavine, nego i izbornog procesa, ne može nikoga da iznenadi”, naglasila je DS.

Kako je navela DS, “Srbija je još jednom svrstana među hibridne režime, režime u kojima postoje izbori, ali ne pošteni izbori u kojima građani mogu slobodno da glasaju”.

“Režimski mediji pomažu Srpskoj naprednoj stranci (SNS) da diskredituje sve potencijalne oponente, dolazili oni iz opozicionih stranaka, pokreta, udruženja ili iz drugih država, dok se provladinom propagandom stvara slika života u zlatnom dobu i predsedniku spasiocu”, istakla je DS.

Izveštaj je, kako je navela stranka, “potvrdio i da su mediji pod sve jačim pritiskom jer se pravni i ekonomski alati koriste za gušenje medija i suzbijanje svakog izveštavanja sa kritičkim osvrtom na situaciju u zemlji”.

(Beta)