Skip to main content

DS pozvala Vladu Srbije da preuzme sudske troškove domara i tetkica

Info 22. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Tim ljudima sa najmanjim primanjima ovih dana su izvršitelji "pokucali na vrata".

Demokratska stranka (DS) je danas ponovo pozvala Vladu Srbije da preuzme troškove izgubljenih sudskih sporova, zbog neisplaćenih toplih obroka i regresa, tetkica i domara u školama

DS je u saopštenju navela da je pozvala Vladu još u septembru 2022. da donese odluku kojom škole ne bi potraživale sudske troškove od tetkica i domara, koji su, kako je dodala,  „na volšeban način izgubili sudske sporove“.

Ta opoziciona stranka je dodala da su tim ljudima sa najmanjim primanjima ovih dana izvršitelji „pokucali na vrata“.

Podsetila je da su tetkice i domari koji su dobijali minimalac, tužile škole zbog neisplaćenih toplih obroka i regresa, te da su prve presude bile u njihovu korist.

DS je dodala da je Vrhovni kasacioni sud „iznenada promenio“  tumačenje, „u trenutku kada su te tužbe bile masovne“ a potencijalni troškovi po republički budžet veliki.

„Sada se od tužioca naplaćuju i sudski troškovi i kamate i troškove izvršitelja, koji u ukupnoj sumi iznose i do tri njihove mesečne plate, što je svojevrsni zločin prema ljudima koji sa platom jedva i preživljavaju“, piše u saopštenju.

DS je navela i da vlast kriva „što su tetkice i domari – na rubu egzistencije“, te objasnila da je zato pozvala Vladu Srbije da pruzme njihove sudske troškove.

(Autonomija)