Skip to main content

DS: Otkazati ili prilagoditi program dočeka po starom kalendaru u Novom Sadu

Lokalne samouprave 08. jan 2022.
< 1 min čitanja

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) pozvao je danas gradske vlasti i organizatore svečanosti povodom proglašenja Evropske prestonice kulture 13. januara da otkažu ili prilagode masovna okupljanja i proslave u uslovima “nove eksplozije” epidemije kovida jer je to vrlo opasno po zdravlje i učesnika i posetilaca programa.

“Pretenciozni i spektakularni program dočeka nove godine po starom kalendaru i otvaranja Evropske prestonice kulture na 40 lokacija sa više stotina učesnika i očekivanim hiljadama posetilaca predstavlja pravu epidemijsku bombu koja može izazvati nesagledive posledice po zdravlje građana Novog Sada”, upozorio je dS u saopštenju za javnost.

Prema njihovim rečima, organizovanje ovakvih masovnih manifestacija nije odgovorno u uslovima kada je broj zaraženih na dnevnom nivou povećan desetak puta za samo nekoliko dana i kada je već doneta odluka da sve srednje škole u Vojvodini od ponedeljka organizuju onlajn nastavu, u cilju zaustavljanja širenja virusa.

“Razumemo potrebu da se početak godine u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture obeleži na dostojan način. Jasno je takođe da su već potrošena značajna finansijska sredstva, da su ugovori sa izvođačima zaključeni i da je u pripremu čitave manifestacije uložen veliki trud. Ipak, zdravlje ljudi je najvažnije i nijedan ljudski život izgubljen u epidemiji nije vredan ni bilo kojeg novca ni bilo čijeg političkog rejtinga”, poručio je DS.

(Autonomija)