Skip to main content

DS Novi Sad: Rektor imitira Vučića za još jedan mandat

Vojvodina 01. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Rektor univerziteta 'ne bi smeo da podržava nelegalnu i nelegitimnu blokadu visokoškolske ustanove'"

Gradski odbor Demokratske stranke za Novi Sad osudio je danas ponašanje rektora Univerziteta u Novom Sadu Dejana Madića prema novinaru Radija 021 Žarku Bogosavljeviću i izveštačima nezavisnih medija na jučerašnjoj konferenciji za novinare u univerzitetskom kampusu.

U saopštenju te stranke ocenjuje se da je rektor Madić juče „vrlo uspešno imitirao vođu režima“ Aleksandra Vučića, što je „nesumnjivo korisno“ za Madićevu ambiciju da sebi obezbedi nov mandat, pošto je izborni proces u toku, ali je u suprotnosti sa normama i praksom akademskog ponašanja.

Novosadski odbor DS ocenio je i da rektor univerziteta „ne bi smeo da podržava nelegalnu i nelegitimnu blokadu visokoškolske ustanove“, niti da tobože pregovara sa grupom ljudi koji blokiraju fakultet i čiji studentski status nije poznat.

„Novosadski univerzitet ne spada u tzv. integrisane univerzitete i rektor nema nikakva upravljačka ovlašćenja na fakultetima, pa je čak i nelogično da se bez čelnika Filozofskog fakulteta, a u prisustvu takođe nenadležnih dekana Fakulteta tehničkih nauka i Fakulteta za fizičku kulturu, regovara o zahtevu učesnika blokade da se vanrednom profesoru Filozofskog fakulteta Dinku Gruhonjića uruči otkaz“, preciziraju iz DS.

Podsetili su da je „grupa aktivista vlasti“ prethodno odbila molbu za preid blokade od strane dekanice Filozofskog fakulteta koja jedina može da „u zakonom propisanoj proceduri“ ispuni njihov formalan zahtev za otkaz zaposlenom u toj visokoškolskoj ustanovi.

„To pokazuje da je autonomija univerziteta pod aktuelnom vlašću u potpunosti ukinuta i da je i visoko školstvo postalo poligon za namirivanje ličnih i partijskih interesa kao i sve druge oblasti našeg društva“, zaključeno je iz DS.

(Autonomija, foto: 021.rs)