Skip to main content

DS: Nastavlja se trend uništenja nauke kroz kampuse i privredna društva

Info 01. jul 2023.
< 1 min čitanja

"Ovaj model pretvara nauku u uslužnu delatnost"

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da država nakon privatizacije Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, nastavlja trend „uništenja nauke“ kroz kampuse i privredna društva, nakon što je donela odluku o osnivanju privrednog društva „Bio4“.

DS je u saopštenju navela da je Srbija dala garancije u iznosu od 300 miliona evra za izgradnju „Bio4“ kampusa, da je 2022. potrošeno 230 miliona dinara za Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, kao i da „obilato“ podržava takav park u Beogradu, a da se planira njihova izgradnja i u Nišu i Čačku.

„Ovaj model pretvara nauku u uslužnu delatnost pod izgovorom da se obezbeđuju uslovi za tehničke i medicinske nauke, uz problematično upravljanje kroz formu privrednog društva. Finansiranje ‘novih usluga i proizvoda’, ne spada u nauku, već u privredu. Inovacije treba da traže svoje mesto na tržištu samostalno, a ne da parazitiraju na oskudnim sredstvima za fundamentalnu nauku“, ocenili su iz te stranke.

Prema njihovim rečima, vlast građane pokušava da „zaseni blještavim zgradama za lojalne“, obesmišljavajući suštinu nauke.

„Uzimaju se skupi krediti za netrasparentne forme organizovanja nauke, koje služe interesima privatnih kompanija i za uhlebljenje partijskih kadrova koji će upravljati naukom. Nije posao države da pravi nauku po meri privrede, niti da upravlja naukom kroz privredna društva“, dodali su u saopštenju.

(Beta)