Skip to main content

DS: Gradska vlast uzela opremu za snimanje lica koju ne smeju koristiti

Lokalne samouprave 19. okt 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu Veljko Krstonošić ocenio je danas da kupovina sistema za snimanje lica i prepoznavanja ljudi koji posećuju gradske pijace predstavlja još jednu veliku aferu gradske vlasti koju predvode Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

„U pravnom sistemu Srbije ne postoji mogućnost za uvođenje video nadzora za prepoznavanje lica, što je morao da zna i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je po formalnom obrazovanju pravnik. Javnosti je poznato da je državni poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka već nekoliko puta saopštio kako ne postoji zakonski osnov za korišćenje takvih sistema“, rekao je Krstonošić.

Prema njegovim rečima, to praktično znači da je nezakonito i svako korišćenje takve opreme, zbog čega je postavio pitanje odgovornosti onih koji su je kupili u Novom Sadu.

“Ako pravo da koriste sisteme za snimanje lica na otvorenom, javnom, prostoru nemaju organi bezbednosti, onda to pravo pogotovo nema JKP ’Tržnica’ koje se bavi uređenjem i održavanjem pijaca. Zato nabavka opreme za snimanje i prepoznavanje lica nije samo još jedna promašena investicija, već i ozbiljna zloupotreba“, ocenio je Krstonošić.

(Autonomija, Foto: Agrosmart)