Skip to main content

DS: Društvo u Srbiji se nikad nije suočilo sa ubistvom Ivana Stambolića

Info 25. avg 2021.
< 1 min čitanja

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas, na 21. godišnjicu ubistva bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, da se i pored kažnjavanja odgovornih, društvo u Srbiji nikad nije suočilo s tim zločinom, kao ni sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije.

Iz DS su naveli i da “sve ukazuje” da je i lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović “likvidiran na isti način” 2018. godine dok je bio “pod merama tajnog nadzora od strane Bezbednosno-informativne agencije”.

“Zastrašujuće je i pomisliti da je u jednoj evropskoj državi moguće da njeni građani budu ubijeni dok su na posebnim merama, a da operativci ne preduzmu ništa to da spreče, nadležni organi ne istraže slučajeve čak ni kada detalji postanu javni, a politički vrh koristi za plašenje građana i sticanje političkih poena”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je Srbiju “otela mafijaška organizacija na čijem je čelu sam Aleksandar Vučić” i da se ne može očekivati da će zaposleni u nadležnim institucijama biti dovoljno hrabri da sprovedu ozbiljne istrage, podignu optužnice i donesu presude, “sve dok su Vučić i njegovi najbliži saradnici na čelu države”.

“Zbog toga jedino ostavka Vučića i nadležnih ministara, smena direktora BIA Bratislava Gašića i kompletnog Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, ali i raspuštanje svakako nelegitimnog i nelegalnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije može biti put ka uspostavljanju pravne države, što Srbija okupirana mafijaškim režimom svakako nije”, naveli su iz DS.

Ivan Stambolić je ubijen 25. avgusta 2000. na Fruškoj gori, po nalogu tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića. Presudom Specijalnog suda za taj zločin su osuđeni pripadnici Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije.

(Beta)