Skip to main content

DS: Da li će li nova ministarka prosvete i Zaštitnik građana vratiti decu u vrtić u Pećincima?

Info 01. avg 2023.
2 min čitanja

"Direktorka nije postupila po naređenjima nadležnih, niti u skladu sa interesima dece i zakonom"

Iako su nadležne institucije naložile da troje dece mora biti vraćeno u vrtić u Pećincima, direktorka Anita Volčevski nije postupila po naređenjima nadležnih, niti u skladu sa interesima dece i zakonom, zbog čega ona skoro godinu dana ne pohađaju taj vrtić, saopštila je danas Demokratska stranka (DS).

DS je pitala da li će nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i zaštitnik građana moći da vrate decu u vrtić u Pećincima iz kojeg su, po navodima roditelja, izbačena zbog samovolje lokalnog poverenika Srpske napredne stranke (SNS).

„Pre nekoliko dana konačno je reagovao i Zaštitnik građana, ali se situacija još nije promenila. Za ovih godinu dana se, ako ništa drugo, režim Aleksandra Vučića prikazao u svoj svojoj bahatosti i nemoći, a roditelji dece pokazali hrabrost i istrajnost vredne divljenja“, ocenila je DS.

U saopštenju se navodi da je kancelarija Zaštitnika građana postupila po pritužbi roditelja i sačinila izveštaj o ovom slučaju, sa preporukama. U tom izveštaju piše da „direktorka nije postupila po naređenjima nadležnih, niti u skladu sa interesima dece i zakonom“, a naloženo je da se troje dece vrati u vrtić i da direktorka podnese izveštaj o preduzetim koracima Zaštitniku građana, u roku od 30 dana.

„Jasno je da su oni koji čuvaju leđa Anite Volčevski bili jači od prethodnog ministra Branka Ružića, jer Ružić nije reagovao kada Volčevski nije postupila po odluci Ministarstva. Nova ministarka Slavica Đukić Dejanović sada ima priliku da se pokaže na delu, da vidimo koliko stvarno brine o deci, ali i svom ličnom ugledu i ugledu Ministarstva, kao i o poštovanju zakona“, piše DS.

Majke dece iz Pećinaca Jelena Mažić i Jelena Mihajlović obratile su se javnosti u oktobru prošle godine zato što su njihova deca, kako su rekle, nezakonito izbačena iz vrtića, jer su „obeležena od strane lokalnog moćnika Milorada Pantića Lukija“, poverenika Srpske napredne stranke (SNS) za Pećince.

DS je tada navela da je „istina da se deca diskredituju i služe kao sredstva odmazde samo jer roditelji nisu članovi SNS, neki su učestvovali u blokadama puteva, neki su radili na biračkim mestima, bili su kontrolori ispred drugih stranaka“.

(Beta)