Skip to main content

DS: Ako Vlada Srbije ne usvoji hitne mere uskoro neće biti nastavnika u školama

Info 01. јун 2022.
< 1 min čitanja

Odbor Demokratske stranke za obrazovanje upozorio je da su nastavnici realno siromašniji nego prethodne godine, a plata u obrazovanju je za oko 50 evra manja od prosečne plate u Srbiji.

Od vlasti zahtevaju da vlada odmah donese odluku kojom plate u obrazovanju ne mogu biti manje od prosečne plate u Srbiji, da obezbedi stipendije za sve studente koji upišu neki od studijskih programa, koji školuje nastavnike i bez odlaganja raspiše konkurse za stalno zaposlenje za sva realna radna mesta, gde trenutno rade nastavnici na određeno.

DS objašnjava da je ukupna inflacija od 1. januara 2021. do kraja aprila 2022. prešla 12,5 odsto i da je daleko nadmašila povećanje plata od sedam procenata u prosveti.

„Zbog ovakvog odnosa vlasti prema obrazovanju, već godinama veliki broj budžetskih mesta na fakultetima koji školuje nastavnike – ostaje nepopunjen. Na pojedinim nastavnim smerovima broj upisanih studenata je jednocifren. Već sada više od 1.000 nastavnika predaje u školama bez odgovarajuće kvalifikacije, a taj broj se svaki godine dodatno uvećava“, navedeno je u saopštenju DS.

Demokrate upozoravaju da je najveći problem naći nastavnike informatike, matematike i fizike.

(Beta)