Skip to main content

Državna izborna komisija saopštila: Većinu u poljskom parlamentu osvojila demokratska opozicija

Planeta 17. окт 2023.
2 min čitanja

Proevropska demokratska opozicija osvojila je komotnu većinu od 248 poslanika

Na parlamentarnim izborima 15. oktobra u Poljskoj pojedinačno je najviše glasova, 35,38 odsto, osvojila vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, dok u Sejm ulazi ukupno pet političkih stranaka i koalicija, saopštila je Državna izborna komisija zvanične rezultate.

Druga je liberalna Građanska koalicija bivšeg premijera i nekadašnjg predsednika Evropskog savetu Donalda Tuska sa 30,7 odsto glasova, za njom centristička demohrišcanska koalicija Treći put sa 14,4 odsto i ujedinjena Levica sa 8,61 odsto, koje su se pre izbora dogovorile da formiraju postizbornu koaliciju.

Na poslednjem mestu završio je jedini potencijalni koalicioni partner vladajućih konzervativaca radikalna nacionalistička Konfederacija sa 7,16 odsto glasova.

U donjem domu parlamenta, Sejmu, pojedinačni pobednik izbora imaće 194 poslanika od 460 koliko ima Sejm, što je za 30 poslanika manje nego na izborima 2019. godine a njegov eventualni koalicioni partner Konfederacija 18 poslanika.

Proevropska demokratska opozicija osvojila je komotnu većinu od 248 poslanika i traži od predsednika Poljske Andžeja Dude da joj da mandat da sastavi vladu, jer eventualni pokušaj Prava i Pravde kao pojedinačnog pobednika izbora nema šanse na uspeh.

U Senatu koji se bira po većinskom izbornom sistemu te tri stranke demokratske opozicije postavile su svuda zajedničkog kandidata da ne konkurišu jedan drugom i osvojile 65 od 100 senatora, dok Pravo i Pravda ima 34 a jedan senator je vanstranački.

Izlaznost je ovog puta bila rekordna i dostigla je 74,38 odsto a pretnja da će Kačinjski sa svojim konzervativcima promeniti Poljsku potpuno po mađarskom modelu i zacementirati promene da od Varšave napravi Budimpeštu kako nije skrivao svoju želju Kačinjski i strah da će ih izvesti iz Evropske unije, mobilisala je pre svega birače demokratske opozicije.

„Više ljudi se pokrenulo da otera Pravo i Pravdu sa vlasti nego 1989. godine da otera komuniste“, komentarisala je rekordnu izlaznost od 74,38 odsto Barbora Novacka, iz Levice, na privatnoj televiziji TVN24.

(Beta, foto: Pixabay)