Skip to main content

Državljani Srbije osumnjičeni za kopanje tunela do Višeg suda u Podgorici

Info 22. sep 2023.
2 min čitanja

"Značajno je da u saradnji sa službama država iz regiona budu uhapšeni"

Tunel do depoa Višeg suda u Podgorici dominantno su kopali državljani Srbije, koji su identifikovani, a imali su pomagače iz Crne Gore, rekao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

On je na konferenciji za medije 22. septembra rekao da su u tom krivičnim djelu učestvovali Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32) iz Srbije.

Pokazao je i njihove fotografije.

Podsjetimo, 30 metara dugačak podzemni tunel između depoa Višeg suda i stana u suterenu zgrade u centru Podgorice otkriven je 11. septembra.

Da je neko boravio u depou otkrili su službenici na osnovu ispreturanih predmeta. U njemu se nalazi 100.000 predmeta, dokaznog materijala iz brojnih krivičnih postupaka, materijal sa suđenja…

Adžić je rekao da je podnijeta prijava i protiv dva neidentifikovana lica.

Svi oni su, kako je kazao, nakon izvršenja krivičnog djela, u manjim grupama napustili Crnu Goru 11. septembra, na dan kada je i otkriveno da je obijen depo, zbog čega nisu uhapšeni.

„Postoji povezanost ove organizacije sa jednom osobom iz Višeg suda i sa osobama koje su trenutno u Upravi za izvršenje sankcija, a koji su povezani sa jednom od kriminalnih organizacija u državi“, kazao je Adžić.

Većina identifikovanih ima kriminalnu prošlost i nalaze se u krivičnim evidencijama drugih država, kazao je Adžić, dodajući da imaju trag koji ih vodi prema nalogodavcima.

S obzirom da, kako je rekao, nisu iz Crne Gore, značajno je da u saradnji sa službama država iz regiona budu uhapšeni.

On je dodao da je u toj krivičnoj radnji učestvovalo još najmanje pet osoba, koje su bile logistika ili pružale drugu vrstu podrške.

Pokazao je i fotografiju ženske osobe koja je povezana sa tim slučajem, navodeći da je državljanka Crne Gore i da nemaju informaciju da je napustila državu.

On je rekao da nadležni imaju trag koji ih vodi prema nalogodavcima a dalje aktivnosti treba da utvrde da li je osoba iz Višeg suda učestvovala u kriminalnoj organizaciji ili samo postoji veza.

„S obzirom na to da imamo određenu vezu ljudi iz Višeg suda, kriminalne organizacije koja je kopala i onih kojih borave u UIKSu, korak smo bliže do otkrivanja motiva kopanja tunela i provale u depo“, dodao je Adžić.

Kazao je da neće tražiti ostavku predsjednika Višeg suda Borisa Savića:

„Imam informaciju da je Savić dužio ključeve depoa i da je morao biti upoznat sa svakim ko je boravio u depou. Nemamo informaciju da je Savić povezan sa ovim kriminalnim aktivnostima“.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Vlada Crne Gore)