Skip to main content

Društvo sudija Srbije: Vučićević nije osuđen na kaznu zatvora, već novčanu koju nije platio

Info 30. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Za krivično delo uvrede je isključivo propisana novčana kazna kao sankcija"

Povodom svakodnevnih manipulacija Dragana J. Vučićevića da je zbog verbalnog delikta osuđen na kaznu zatvora, oglasilo se Društvo sudija Srbije, podsećajući da je za krivično delo uvrede isključivo propisana novčana kazna kao sankcija, koja se u skladu sa zakonom, u slučaju njenog neplaćanja u predviđenom roku, zamenjuje kaznom zatvora.

“Povodom tekstova, nastupa i istupanja Dragana J. Vučićevića, glodura Informera, ali i drugih novinara, u kojima se izražava neverica da je u Srbiji ponovo uvedena kazna zatvora zbog verbalnog delikta, Društvo sudija Srbije upućuje na saopštenje objavljeno 21.9.2021. godine i ponavlja da je krivično delo uvrede krivično delo koje se goni po privatnoj tužbi, a ne po službenoj dužnosti, odnosno po krivičnoj prijavi kako se to kolokvijalno naziva, te da je na ‘uvređenom’, kao privatnom tužiocu, odluka da li će podneti krivičnu tužbu i time inicirati pokretanje krivičnog postupka”, navodi se u saopštenju Društva sudija Srbije i dodaje:

“Stoga, dokle god je na snazi Krivični zakonik kojim je inkriminisana uvreda kao krivično delo, odnosno dok zakonodavac ne izvrši dekriminalizaciju uvrede, sudovi, u skladu sa zakonom, sude i donose odluke, koje se izvršavaju na način koji je takođe određen zakonom, koji se jednako primenjuje na sve građane”, zaključuje se u saopštenju.

(Danas, Foto: Pixabay)